Nieuws

OnePlus Open is vertraagd door patentoorlog

OnePlus Open nieuwe renders
© OnLeaks
Een patentoorlog tussen OnePlus en OPPO (BBK) enerzijds en Nokia anderzijds zou de lancering van de OnePlus Open fors hebben vertraagd.

OnePlus zou zijn eerste foldable daardoor pas eind september of begin oktober introduceren, meldt geruchtenmaker Yogesh Brar. Brar schrijft in een bericht op X (voorheen Twitter) dat deze vertraging onder meer wordt veroorzaakt door de patentzaak tussen OPPO en Nokia. Die patentzaak leidde het voorbije jaar al tot het vertrek van OPPO en OnePlus uit Duitsland. OPPO sloot recent bovendien de boeken in Frankrijk. De patentzaak houdt nochtans ook OnePlus in zijn greep.

Dit houdt mogelijk ook verband met een nieuwe patentzaak in India. Die zaak werd weer door Nokia aangespannen en gewonnen. OPPO wordt daarbij verplicht tot het betalen van royalty’s voor Nokia-patenten. Betaalt het merk niet voor die licenties, dan eindigt het mogelijk – net zoals in Duitsland – tot een verkoopverbod voor OPPO en OnePlus-toestellen.

Dat de zaak tegen OPPO ook OnePlus vastgrijpt, heeft ermee te maken dat ze vaak vrijwel dezelfde hard- en software gebruiken. Daardoor maakt OnePlus dus ook gebruik van patenten waar Nokia in deze zaak royalty’s voor vraagt. OPPO weigerde eerder nog die kosten te betalen. Volgens de smartphonefabrikant vraagt Nokia een “onredelijk hoge vergoeding” voor zijn patenten. Ondanks een aanbod tot arbitrage, liep de zaak tussen beide partijen op niets uit.

Gevolgen OnePlus Open

Om de OnePlus Open in India te mogen verkopen moet het merk dus plots royalty’s betalen. Gezien India één van OnePlus’ kernmarkten is, wil het de patentzaak vermoedelijk afhandelen vooraleer de Open te introduceren.

Uitgelicht artikel OnePlus Open nieuwe renders OnePlus’ Open ziet er anders uit dan gedacht

Vooralsnog is de lancering van de OnePlus Open niet geheel afgeblazen. Wel wordt het toestel later geïntroduceerd dan eerder verwacht. Max Jambor liet in juli weten dat de vouwbare smartphone op 26 augustus gelanceerd zou worden. Die datum wordt nu met minimaal één maand overschreden.

Nieuwe Samsung-schermen

Wel is de verschuiving niet geheel toe te schrijven aan de patentoorlog. Brar liet eerder al weten dat OnePlus de Open later zou introduceren door een schermwissel. De fabrikant verving de vouwbare schermen van BOE door panelen van Samsung. OnePlus nam dit besluit nadat de panelen van BOE niet het gewenste kwaliteitsniveau aantikten. Met de Samsung-panelen moet dit zijn opgelost.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business