Nieuws

Windows 11 krijgt handige Backup-app

Windows 11 logo
© Microsoft
Windows 11 krijgt een nieuwe app genaamd ‘Backup’. Zoals de naam doet vermoeden laat de app je back-ups maken van je Windows-systeem naar Microsofts clouddiensten.

Momenteel is de Backup-app enkel beschikbaar in Windows 11 Insider-versie (build 22631.2262). Op termijn komt Backup ook naar gebruikers buiten het Insider-programma. Via de app kunnen gebruikers back-ups van hun systeem maken. Microsoft laat gebruikers in de huidige staat back-ups maken van bestanden, apps, instellingen, voorkeuren en wachtwoorden. Daarbij slaat Microsoft ook al je wifi-wachtwoorden op in de cloud.

Gebruikers kunnen per categorie selecteren wat ze werkelijk willen back-uppen. Linksonder geeft de Backup-app aan hoeveel opslagruimte de back-up ongeveer in beslag neemt op OneDrive. Microsoft maakt steeds digitale back-ups. Hierdoor kan je naadloos overstappen op een nieuwe pc. Je hoeft – vermits je genoeg OneDrive-ruimte hebt – zelfs geen bestanden over te zetten.

Ideaal is ook dat Microsoft alle instellingen overneemt. Dat is inclusief de locatie van gepinde apps in het startmenu en op de taakbalk. App-back-ups zijn wel enigszins beperkter. Microsoft installeert de apps namelijk niet direct op je pc. Wel laat het je apps die in de Microsoft Store staan gemakkelijker downloaden, en verwijst het je voor andere apps naar de website van de ontwikkelaar.

Uitgelicht artikel Copilot Windows Copilot-preview beschikbaar

Direct vanuit de OOBE

Hoe je zo’n hersteloperatie start? Volgens Microsoft is dat wreed eenvoudig. Tijdens de out-of-box-experience (OOBE) geeft Windows automatisch aan of er een back-up klaarstaat om te herstellen. Vervolgens is het aan de gebruiker om te bepalen of ze die back-up willen herstellen.

Startpagina instellingenmenu

Nieuw in de Windows 11 Insider-build is de aangepaste startpagina van het instellingenmenu. De startpagina biedt voortaan een ‘dynamische en gepersonaliseerde ervaring’. Dit houdt niets meer in dan dat Microsoft de startpagina aanpast op de noden van gebruikers.

Windows toont daarbij de instellingen die je bijvoorbeeld het vaakst gebruikt. Zo hoef je niet steeds het instellingen-doolhof te doorlopen. De blokken voor cloudopslag, personalisatie, accountherstel, Microsoft 365, Xbox en bluetooth-apparaten worden ook by default op de startpagina getoond.

Wanneer de aangepaste startpagina en de nieuwe Backup-app in de stabiele Windows 11 opduiken is nog niet bekend. Mogelijk gebeurt dit nog in september wanneer Microsoft de Windows 11 23H2-versie uitbrengt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business