Nieuws

Sony lanceert Xperia 5 V: vlaggenschip met twee camera’s

Sony Xperia 5 V smartphone
© Sony
Heel wat bedrijven kondigen op IFA nieuwe toestellen aan. Ook Sony kondigt iets nieuws aan: de volgende Sony Xperia 5-telefoon.

Sony lanceert de Sony Xperia 5 V op IFA. De telefoon komt met heel wat verbeteringen ten opzichte van de Xperia 5 IV, maar heeft wel nog steeds hetzelfde DNA. Nog steeds haal je met de Xperia 5 V een compacte smartphone in huis. Uit de specificaties blijkt dat de nieuwe telefoon iets dikker en zwaarder is dan zijn voorganger – dat extra gewicht levert heel heel wat verbeteringen op.

In de vorige Xperia 5 zat nog een Snapdragon 8 Gen 1-processor. Sony is opnieuw gaan aankloppen bij Qualcomm, maar deze keer voor een nieuwere en sterkere processor: de Snapdragon 8 Gen 2 – de snelste mobiele processor van het moment. Met die chipkeuze zet Sony de Xperia 5 V neer als een vlaggenschiptelefoon. Dat zie je ook duidelijk in de andere specificaties.

Het scherm, bijvoorbeeld, is 6,1 inch groot en biedt een verversingssnelheid van 120 Hz. De telefoon zelf is niet veel groter, aangezien de schermranden erg dun zijn. De smartphone krijgt ook een IP68-certificaat mee, dat aangeeft dat hij stof- en waterbestendig is.

Geluid

Een van de upgrades die Sony naar de Xperia 5 V brengt, zijn betere speakers. Sony redeneert dat de speakers vooral gebruikt worden om media te kijken – muziek luisteren mensen doorgaans met oortjes in. Om daaraan te beantwoorden verbreedde Sony de soundscape van de speakers: je serie zou nu net iets indrukwekkender moeten klinken als je kijk met de Xperia 5 V.

De Sony Xperia 5 V naast de CH720-koptelefoon. © Sony

Opmerkelijk is ook dat Sony, in deze compacte telefoon, plek vond om alsnog een 3,5-mm-audiojack te integreren. In tegenstelling tot veel andere smartphones van vandaag kan je dus bedrade oortjes en/of koptelefoons blijven gebruiken in combinatie met de Xperia 5 V.

Twee camera’s

Wanneer het over Sony-telefoons gaat, dan gaat het steevast ook over camera’s. Niet verrassend: de fabrikant levert in veel gevallen sensoren voor andere smartphonecamera’s. Dit jaar gebruikt het Japanse merk wel een sensor minder in de eigen telefoon: die komt nu met 2, en niet met 3 camera’s.

De hoofdcamera krijgt een betere resolutie dan vorig jaar, met 48 MP. Die camera kan tweemaal (optisch) inzoomen – wat volgens Sony een betere keus is dan een digitale zoomfunctie. De “Exmor T for Mobile”-sensor, die Sony gebruikt, kan je ook terugvinden op de Xperia 1 V. Daarvan weten we dat de camera goed presteert bij weinig licht.

Ook krijg je een groothoeklens met 12 MP-sensor én een frontcamera met 12 MP. Om beelden extra leven in te blazen, kan je zogenaamde “Creative Look”-instellingen toepassen om de beelden wat meer fleur te geven en extra persoonlijk te maken. Dankzij AI-technologie is het bokeh-effect dat je met de Xperia 5 V kan krijgen trouwens beter dan op voorgaande modellen. Maak je vaak video’s? Dan zal de speciale microfoon vast en zeker van pas komen. In drukke omgevingen slaagt die er volgens Sony in om voorrang te geven aan de stem die telt.

Batterij en hitteproblemen

De Sony Xperia 5 V krijgt ook een nieuwe batterij aangemeten, en dat is er één van 5000 mAh. Dankzij een efficiëntere chip zou die batterij langer mee moeten gaan. Opladen doe je dan weer aan maximaal 30 watt of draadloos, al zal het in dat laatste geval nog iets trager gaan. De 30 watt die Sony weet aan te bieden, is ook niet bijster snel.

Stemt ons wel gelukkig: Sony heeft met Xperia 5 V een aantal problemen aangepakt waar de 5 IV nog wel last van had. Die toestellen hadden namelijk de neiging om erg warm te worden Dat is, met dit nieuwe model, verleden tijd.

Beschikbaarheid

De Xperia 5 V is beschikbaar vanaf september en zal voor €999 te krijgen zijn. Ben je er vroeg bij, als in de eerste twee weken? Dan krijg je bij de telefoon een gratis zwarte CH-720-koptelefoon.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business