Nieuws

Google stopt registratie van nieuwe domeinnamen

Google Domains
© iStock / RobertAx
Acht jaar lang kon je via Google domeinnamen kopen. De dienst werd inmiddels stilzwijgend stopgezet, al kan je domeinen nog wel beheren.

Het is het einde van een tijdperk: Google heeft zijn laatste domeinnaam geregistreerd. Eerder dit jaar maakte Google bekend dat Google Domains, waarlangs het domeinnamen registreert, opgedoekt zou worden. Opvallend: het product werd namelijk niet zo lang geleden nog uit de bètafase gehaald.

Google Domains gaat al zo’n acht jaar mee. Via de dienst konden gebruikers en bedrijven domeinnamen registeren om een website op te hosten. Eerder dit jaar maakte Google bekend dat het de dienst zou staken. Bestaande klanten worden overgeheveld naar Squarespace, een andere aanbieder van domeinnamen.

Stilzwijgend stopgezet

Opmerkelijk is dat Google de stopzetting van zijn dienst niet aan de grote klok hing. Afgezien van de aankondiging in juni, valt er bijzonder weinig over terug te vinden. Op de website van Google Domains staat wel een melding, maar die verschijnt alleen als je niet ingelogd bent. Met andere woorden: ingelogde gebruikers werden niet meteen op de hoogte gebracht van de wissel. Ook via e-mail zou Google niets hebben laten weten aan klanten. 9to5Google merkte op een bepaald moment op dat er geen nieuwe domeinen meer geregistreerd konden worden en dat de dienst er sinds 7 september uitligt.

Wie vandaag naar domains.google surft, zal daar zien staan dat Google geen nieuwe domeinregistraties meer verwerkt. In plaats daarvan verwijst Google door naar Squarespace. Opmerkelijk genoeg gebeurt die doorverwijzing met een affiliatelink. Met andere woorden: aan elke dommeinnaam die, na een druk op de link van Google, Squarespace verkoopt, verdient de zoekmachinegigant een zakcentje.

Bestaande klanten moeten niet meteen hun hele inboedel naar Squarespace verhuizen. Hoewel Google geen nieuwe registraties meer verwerkt, is het nog wel mogelijk om je domeinnamen te beheren via het platform. Alle opties zijn daar nog steeds aanwezig, met uitzondering van het toevoegen van nieuwe domeinen. Google maakt het gedurende een overgangsperiode mogelijk om via het vertrouwde platform je domeinen te beheren. Die overgangsperiode duurt een aantal maanden – hopelijk communiceert Google op tijd wanneer die overgangsperiode stopt.

Wat betreft domeinnamen: die kosten via Squarespace minstens 10 euro per jaar. Wat dat betreft zijn er geen grote prijsverschillen met domeinnamen via Google.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business