Nieuws

Webversie Outlook krijgt dicteerfunctie

Microsoft Outlook logo
© Unsplash / Microsoft
Microsoft voegt een dicteerfunctie toe aan de webversie van Outlook. Voordien was het al mogelijk om de voice-to-text-functie te gebruiken in de mobiele- en desktopapps van outlook.

Microsofts dicteerfunctie werkt met Azure Speech Services, die AI gebruikt om spraak naar tekst om te zetten. Momenteel wordt die dienst eveneens ingezet voor de voice-to-text-functie van Windows 11 én de mobiele- en desktopapps van Outlook. Dat de webversie nu pas toegang krijgt tot deze functie heeft te maken met Microsofts werkzaamheden om de codebasis van de diensten samen te voegen. Hierdoor hoeft het in de toekomst niet steeds functies aan te passen op afzonderlijke Outlook-apps.

Voor nu betekent het vooral dat je weldra e-mails in de webversie van Outlook kan beginnen dicteren. Microsoft zegt de dicteerfunctie in oktober uit te brengen. Volgens de ontwikkelaar moeten gebruikers een stabiele internetverbinding hebben om spraak naar tekst om te laten zetten. Een microfoon is, uiteraard, ook vereist voor de nieuwe spraakoptie. Vermoedelijk moet je eveneens geabonneerd zijn op Microsoft 365 om de dicteerfunctie te gebruiken. Dit is vooralsnog niet bevestigd.

Microsoft beschrijft de functie zelf als “een snelle en eenvoudige manier om e-mails te schrijven, reacties te versturen en de juiste toon te gebruiken”. Goed om te weten: de dienst ondersteunt ook meteen de Nederlandse taal. Je hoeft dus niet te wachten tot onze taal wordt ondersteund vooraleer je de spraak-naar-tekst-mogelijkheid kan gebruiken.

Uitgelicht artikel Windows 11 logo Windows 11 kan weldra screenshots ontcijferen

Outlook loopt voor op Gmail

Met de dicteerfunctie pakt Microsoft een voorsprong op Gmail. Google biedt vooralsnog zelf geen optie om spraak naar tekst om te zetten; dat geldt voor zowel de mobiele- als desktopversies van de dienst. Wel zijn er voor Gmail browserextensies beschikbaar waarmee je alsnog e-mails kan dicteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business