Nieuws

Windows 11 kan weldra screenshots ontcijferen

Windows 11 logo
© Microsoft
Microsoft heeft updates voor de Foto's en Knipprogramma-apps voor Windows 11 klaarstaan. Met die updates kunnen gebruikers onder meer tekst kopiëren uit screenshots.

Microsoft rolde de app-updates van Foto’s en Knipprogramma reeds uit voor de Windows Insider-versies; meer specifiek gaat het om de Canary- en Dev-kanalen, meldt The Verge. Om maar met de Foto-app te beginnen. Die app laat gebruikers voortaan een bokeh-effect toevoegen aan hun foto’s, wat een wazige achtergrond oplevert. Voor het toevoegen van deze waas kunnen gebruikers terecht in het bewerk-menu van de app. Hier kunnen gebruikers ook de intensiteit van de waas bepalen.

Het blijft overigens niet bij de bokeh-optie. De softwaregigant meldt dat gebruikers voortaan naar afbeeldingen kunnen zoeken op basis van contextuele informatie. Zoek je bijvoorbeeld op ‘kerk’ dan schotelt Microsoft alle foto’s voor waarin het een kerk herkent. Zulke functies kennen we reeds van Google Foto’s, waar je al jarenlang kan zoeken op basis van contextuele informatie.

Uitgelicht artikel Windows 11 logo Windows 11 krijgt handige Backup-app

Nieuw tot slot is de ondersteuning voor het zoeken in OneDrive-data en op locatiegegevens, en de komst van motion-foto’s ondersteuning. Volgens Microsoft worden zowel Google’s als Samsungs bewegende foto’s ondersteund (vaak omschreven als live-foto’s).

Tekst knippen uit afbeelding

Hoewel de Foto’s-update zeker welkome wijzigingen meebrengt, ligt het zwaartepunt van de nieuwe functies bij Knipprogramma. Middels OCR is die app voortaan in staat tekst op screenshots ‘te lezen’. Zowel Android als iOS bieden intussen diezelfde mogelijkheid. Dat Microsoft daar nu mee komt, mag dan ook geen verrassing zijn. Wel is vernieuwend dat dat softwaregigant de optie biedt automatisch telefoonnummers en e-mailadressen te verwijderen uit screenshots.

Bovendien is er de mogelijkheid om zelf de tekst in de screenshot te wijzigen vooraleer het beeld te delen. Voor gebruikers met de Phone Link-app voor Android is de OCR-functie ook handig; zodra je een screenshot maakt op Android kan je deze via Phone Link importeren naar Knipprogramma. De screenshot-app kan vervolgens ook gewoon tekst uit die screenshots slepen.

Windows 11 23H2

Voorlopig zijn de updates van Foto’s en Knipprogramma enkel verkrijgbaar in het Windows Insider-programma. Vermoedelijk worden ze komende week tijdens het AI-event aangekondigd. Tijdens dat evenement zou Microsoft ook de Windows 11 23H2-update en nieuwe Surface-apparaten lanceren.

aimicrosoftWindowswindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals