Nieuws

MacOS Sonoma introduceert widgets en betere vergaderingen

Apple Mac OS 14 Sonoma
© Apple
Vanaf vandaag maakt Apple de nieuwste versie van het Mac-besturingssysteem publiekelijk beschikbaar. MacOS 14, ook wel gekend als Sonoma, moet de Mac-ervaring flink verbeteren.

Een nieuwe versie van macOS betekent natuurlijk ook een reeks aan nieuwe functies een dat is deze keer niet anders. De iPhone- en Mac-fabrikant lanceert met macOS Sonoma heel wat handigheden die het leven met een Mac heel wat makkelijker moeten maken.

Widgets op het bureaublad

De verandering die het meest in het oog springt, valt te vinden op het bureaublad. Die widgets geven toegang tot een heleboel apps en functies. Over welke functies het dan precies gaat? Dat kan je zelf kiezen. Apple voorziet namelijk een hele Widget-gallerij waar je naar hartenlust uit kan kiezen. Wil je een voorvertoning uit de Foto’s-app op je bureaublad of het weerbericht? Of misschien wil je wel snelle toegang tot je reminders en notities? Je hoeft er maar de juiste widget voor te selecteren.

© Apple

Apple zet bovendien opnieuw in op het ecosysteem: widgets van je telefoon kan je gewoon gebruiken op je Mac. Je hoeft er zelfs de corresponderende app niet voor te installeren. Schrik dat al die widgets je focus weghouden van hetgeen dat echt uitmaakt? Dat is nergens voor nodig: zodra je een applicatie opent, vervagen de widgets op de achtergrond. Op die manier hou jij je aandacht waar die echt nodig is.

Vergaderen met de Mac

Ook voor wie regelmatig online vergadert zitten er enkele nieuwe functies in het OS. Met Presentator Overlay zorg je er bijvoorbeeld voor dat je altijd in beeld blijft wanneer je een computerscherm deelt. Daarvoor heb je twee opties: in de ‘grote overlay’ kom je volledig in beeld; terwijl de ‘kleine overlay’ verschijnt als cirkel waarin je te zien bent. Staat die cirkel in de weg? Dan sleep je hem naar ergens anders, waar hij niet in de weg staat. De functie werkt overigens niet alleen in Facetime-gesprekken. Apple laat namelijk ook zien hoe de functie er tijdens een Zoom-meeting precies uitziet.

© Apple

Apple maakt het bovendien makkelijker om een scherm of venster te delen. Hou je het groene bolletje lang ingedrukt, dan zal je daar meteen de optie zien om het venster te delen.  

Safari

Ook aan Safari werd gesleuteld. Gebruikers zullen nu twee browserprofielen kunnen instellen: een voor werk en een voor privé. Dat moet je helpen om je surfgeschiedenis, extensies, tabgroepen, cookies en favorieten gescheiden te houden. Ook de zoekmachine werd geüpgraded: die is responsiever en laat nu, volgens Apple meer dan ooit, relevantie suggesties zien.

Daarnaast komt Apple ook met de mogelijkheden om websites als app op te slaan. Vanuit de Safari-browser kan je er dan voor kiezen om een bepaalde app aan je dock toe te voegen. Open je de app? Dan krijg je een Safari-venster te zien, maar dan zonder zoekbalk. Op die manier lijkt het alsof je daadwerkelijk een app aan het gebruiken bent.

Privacy en veiligheid

Het nieuwe Apple-besturingssysteem zet bovendien ook in op privacy en veiligheid. Dat is maar goed ook: onderzoek toont aan dat Belgen zich alsmaar meer zorgen maken over hun online privacy. Enhanced Private Browsing moet die gebruikers tegemoet komen: je privévensters worden volledig vergrendeld als je ze niet gebruikt. Trackers worden dan niet geladen. Word je met trackinglinks doorgestuurd naar een nieuwe pagina? Dan zal het tracking-gedeelte van die link verdwijnen. Met andere woorden: je wordt niet gevolgd.

Bovendien breidt Apple de Lockdown-modus uit. Die vormt een extra beveiligingslaag tegen gesoftificeerde cyberaanvallen. Je kan de modus nu op alle Apple-apparaten inschakelen, waardoor je beveiligd door het ecosysteem kan bewegen.

Gamingmodus

Apple komt ook met een gamingmodus. Begin je een spelletje te spelen? Dan krijgt die game topprioriteit van zowel de CPU als GPU. Achtergrondtaken worden vertraagd, zodat je game aan volle snelheid kan draaien. Bovendien zorgt de gamingmodus ook voor minder vertraging voor je accessoires: je controller of AirPods zouden dus een pak responsiever moeten worden.  Wel zul je nog een game moeten vinden om op je Mac te spelen: het aanbod is daar veel kleiner dan op Windows of zelfs Linux. Een aanrader is in ieder geval Baldur’s Gate 3, dat sinds eerder deze week volledig beschikbaar is voor Mac.

En veel meer!

MacOS Sonoma zit vol veranderingen, véél meer dan we hier kunnen opsommen. Apple biedt een volledig overzicht van alle veranderingen in een pdf die maar liefst 12 pagina’s lang is. Zo komen er nog handige functies naar macOS Sonoma waar je makkelijk PDF-documenten mee kan aanvullen. Ook de Notitie-app krijgt enkele upgrades met zich mee waar gebruikers ongetwijfeld tevreden mee zullen zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business