Nieuws

Samsung omzeilt YouTube Premium-functie met One UI 6

YouTube logo
© Unsplash/Alexander Shatov
Samsung laat gebruikers binnenkort YouTube-video's op de achtergrond afspelen zonder dat ze een YouTube Premium-abonnement afspelen. De functie wordt geïntroduceerd met One UI 6.0.

Het is overigens niet per se Samsungs bedoeling om het Premium-abonnement te omzeilen. Wel is het een direct gevolg van een nieuwe Good Lock-module: Battery Guardian. Samsung biedt de Good Lock-modules aan om gebruikers extra functies aan One UI te laten toevoegen. Voor de goede orde: de functie is dus niet standaard aanwezig in One UI 6.0, dat gebaseerd is op Android 14. Gebruikers die YouTube-video’s op de achtergrond willen afspelen moeten Good Lock en de Battery Guardian-module installeren.

In de basis is die module gemaakt voor het verlengen van je batterijduur. Zo kan je per app instellen of je telefoon zijn 120 Hz beeldverversing moet gebruiken. Ook kan het scherm automatisch dimmen als je het scherm even niet aanraakt: dat is eveneens per app instelbaar. Vanaf One UI 6.0 voegt het Battery Guardian-team één interessante functie toe: Screen Curtain. Schakel je de Screen Curtain in, dan krijg je plots een extra schakelaar in je snelle instellingen. Een schakelaar om apps als YouTube om de tuin te leiden.

Uitgelicht artikel Good lock beschikbaar in België Samsung Good Lock beschikbaar in België

Als je erop klikt, komt er namelijk plots een always-on-display tevoorschijn. Kortom: het toestel gaat in stand-by-modus. Apps die op je telefoon draaien, krijgen daar echter geen melding van. Ze blijven dus denken dat je scherm aanstaat. Dat geldt ook voor YouTube. Bij dat videoplatform mag je enkel video’s op de achtergrond kijken met een Premium-abonnement. Zonder zo’n abonnement stopt je video met afspelen als je het scherm uitschakelt – tenzij je dus Battery Guardian installeert.

Blijft het werken?

De vraag is nochtans wel: blijft dit ook zo, of gaat Google dit alsnog proberen te omzeilen? Met deze module kan je namelijk zonder Premium-abonnement door het leven; tenzij je Premium nam om de advertenties te omzeilen, die worden namelijk niet verwijderd. Vooralsnog heeft Google niet op de nieuwe aanwinst voor Good Lock gereageerd. Tijd zal moeten uitwijzen of dat ook zo blijft.

Het is bovendien goed mogelijk dat Samsung deze ‘loophole’ zelf dicht. Tot die tijd kun je YouTube-video’s op de achtergrond blijven afspelen. Zoals gezegd: dat werkt enkel voor telefoons met One UI 6.0, gebaseerd op Android 14. Vooralsnog is de nieuwe One UI-versie enkel als bèta beschikbaar. De stabiele versie van One UI 6.0 wordt naar verluidt op korte termijn geïntroduceerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business