Nieuws

Intel begint met nieuw chipprocedé ‘Intel 4’ in Ierland

Intel 4
© iStock
Intel is gestart met de massaproductie van chips volgens het 'Intel 4'-proces. Dat gebeurde tijdens een openingsevent voor Fab 34 in Leixlip, Ierland.

Het is voor het eerst dat een chipproducent gebruikmaakt van extreme ultraviolet lithography voor de commerciële productie van chips in Europa. Het maakt deel uit van Intels ambitie om in vier jaar tijd vijf grote sprongen (process nodes) vooruit te maken. Het is de doelstelling die CEO Pat Gelsinger vooropgesteld heeft, in een poging de achterstand op TSMC en Samsung goed te maken en op termijn misschien zelfs de koppositie over te nemen. Dat meldt EENews Europe. Terwijl Intel zijn 4nm-technologie versneld doorontwikkelt, zijn Samsung en TSMC al bij het 3nm-niveau aanbeland.

De opening van de nieuwe productiehal in Ierland is dus een belangrijke voor Intel. De fabrikant wil er zijn Intel Core Ultra-processoren gaan maken, die de codenaam Meteor Lake dragen. Die moeten de weg vrij maken voor AI-pc’s en Intel Xeon-processoren van de volgende generatie, die wel nog volgens het Intel 3-proces gemaakt worden. Dat moet in 2024 gebeuren.

Leider in 2nm-chips tegen 2025

Intel stelt dat zijn ‘Intel 3’-proces dit jaar nog “productieklaar” moet zijn. Aangezien het voorbereiden van de wafers in het productieproces meerdere maanden in beslag kan nemen, zijn de chips mogelijk pas in de eerste helft van 2024 klaar voor massaproductie. “In 2025 willen we leider zijn in het 2nm-proces”, aldus het ambitieuze Intel.

Ann Kelleher (algemeen manager van technologische ontwikkeling bij Intel) en Keyvan Esfarjani (chief global operations officer) waren samen met Gelsinger aanwezig op de openingsceremonie in Ierland. “Het Silicon Isle (Ierland, nvdr.) is altijd cruciaal geweest in onze strategie op de lange termijn. De opening van Fab 34 vandaag draagt bij aan het doel van de EU om een weerbaardere en duurzamere bevoorradingsketen voor chips te realiseren”, besloot Gelsinger.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business