Nieuws

Google Glass keert terug van het kerkhof

Google Glass
© Google
Google werkt mogelijk aan een opvolger van zijn slimme bril, Glass. De eerste aanwijzingen hiervoor zouden in de Google-app terecht zijn gekomen.

In die app vond 9to5Google verwijzingen naar “iris_device”. Duidelijk is dat gebruikers via Iris, wat het ook moge zijn, Google Assistant kunnen activeren. Hiervoor kunnen ze zowel stemgebaren als een knop op het apparaat gebruiken. Het concept klinkt bekend en lijkt wat op Google Glass uit het verleden.

Iris is alvast geen onbekende naam. Project Iris kwam eerder meermaals in het nieuws. In juni dook nog het verhaal op dat Google de werkzaamheden achter Iris had stopgezet. Googlers bleven hoop koesteren voor het project. Via Business Insider raakte zo bekend dat Google het AR-project mogelijk op een later tijdstip wilde hervatten.

Het project lijkt nu echter niet zo ‘stil te staan’ als werd geclaimd. Eerder bleek al dat Google samen met Samsung zou werken aan een nieuwe XR-bril. Die bril zou ‘tegen 2025’ op de markt moeten komen. Ook andere fabrikanten zouden door de zoekgigant zijn ‘geënthousiasmeerd’ om werken aan hun eigen AR-bril te starten. Vermoedelijk wil het toewerken aan een gamma van AR-brillen die op Android werken.

Vragen en meer vragen

Hoe Project Iris in dat verhaal past, is onduidelijk. Mogelijk werkt Google simpelweg aan een nieuwe versie van Glass – die AR-bril werd in 2013 uitgebracht. Hoewel de techniek met enthousiasme werd ontvangen, is een succesverhaal uitgebleven. Zeven jaar na de release, in februari 2020, verdween de Glass-app uit de Play Store. Wel bracht Google daarna nog de Glass Enterprise Edition uit – bedrijven bleken namelijk wel vatbaar voor de techniek van Google Glass.

Iris lijkt overduidelijk op consumenten gericht. Volgens de publicatie wordt er gewerkt aan een reeks integraties voor de Assistant. Het is echter nog geheel onduidelijk of het gaat hardware of dat er een reeks nieuwe mogelijkheden voor allerhande AR-brillen worden ingebouwd. Tijd zal uitwijzen of Glass werkelijk terugkeert van het kerkhof.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business