Nieuws

Klikken en tikken door te kijken: Facial Tracking voor Chromebooks is onderweg

chromebooks
© iStock / Savusia Konstantin
Bedien je binnenkort je Chromebook met je gezicht, door er naar te kijken? Met een beetje hulp van AI zou het binnenkort zomaar kunnen.

De toegankelijkheidsfeature werd voor het eerst gespot door ChromeUnboxed. Ze zou ingesteld kunnen worden in hetzelfde scherm als waar je de instellingen voor het touchpad en de muisaanwijzer kan aanpassen. Dat is namelijk waar het de nieuwe functie voornamelijk om te doen is: door naar je Chromebook te kijken kan je de muis en het toetsenbord van het toestel bedienen. De functie is niet alleen bijzonder handig voor wie vaak de handen vol heeft, maar is ook een flinke hulp voor mensen met fysieke beperkingen.

De nieuwe toegankelijkheidsfeature kan gezien worden als de opvolger van ChromeVox. ChromeVox is een toegankelijkheidsfeature die het mogelijk maakt om tegen de Chromebook te spreken en hem zo te bedienen. Daarvoor wijst ChromeVox cijfers toe aan klikbare elementen op het scherm. Door het juiste nummer op te noemen kan je dan ergens op klikken of typen.

Chromebooks en webcams

De vraag blijft natuurlijk hoe Google dit precies wil bewerkstelligen. Meeste Chromebooks hebben namelijk maar één enkele webcam, die vaak niet eens in goede kwaliteit opneemt. Hoe het systeem dan zal bepalen waar je precies naar kijkt, is nog onzeker. De kans bestaat dat de functie enkel toegankelijk zal zijn voor de nieuwe en krachtigere lijn van Chromebook Plus-toestellen. Die sterkere toestellen krijgen niet alleen een betere webcam, maar ook heel wat AI-functies die op normale Chrome-laptops niet te gebruiken zijn.

Google zelf blijft er momenteel stil over en zegt niet hoe de functie precies zal werken. Dat ze vroeg of laat naar Chromebooks komt, lijkt intussen wel een zekerheid. Ze zit namelijk al in ChromeOS 120 ingebakken, maar werkt nog niet.

Uitgelicht artikel MacBook Pro Apple zou goedkopere, Chromebook-achtige MacBooks willen maken

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business