Nieuws

Leo is nieuwe AI-assistent van Brave voor desktop

Brave
© Brave Software
Brave krijgt een AI-assistent in zijn desktopapp. De nieuwste client van de opensourcebrowser bevat een belangrijke upgrade, in de vorm van Leo.

De ontwikkelaars achter Brave hadden Leo al geïntroduceerd in augustus, als onderdeel van het experimentele Nightly-kanaal. Na die enkele maanden getest te hebben, is Leo klaar voor release. Dat laat Brave Software weten via zijn website. De AI-assistent is gebaseerd op het large language model Llama 2, dat Microsoft samen met Meta ontwikkelde voor commerciële doeleinden en research. 

Leo volgt andere assistenten

De mogelijkheden van Leo liggen dan ook in lijn met die van gelijkaardige assistenten in andere browsers en ChatGPT. Denk daarbij aan het samenvatten van webpagina’s en video’s of het vertalen en herschrijven van artikelen, tot het creëren van content. Leo is gratis voor alle gebruikers van de opensourcebrowser, al heeft Brave nu ook een betalende versie van Leo geïntroduceerd die nog complexere conversaties moet kunnen voeren.

Leo Premium is gebouwd met Claude Instant van Anthropic en kan zo langere en meer gedetailleerde antwoorden genereren. Het kost gebruikers 15 dollar per maand. Ze hebben voorrang tijdens periodes van piekgebruik van de assistent en krijgen als eerste toegang tot nieuwe features.

Focus op privacy na kritiek

Opvallend: je hebt niet eens een account nodig om Leo te gebruiken. In de aankondiging benadrukt Brave nog dat Leo de privacy van zijn gebruikers intact houdt. Zo zouden conversaties met de AI-assistent niet (leesbaar) bewaard blijven op de servers. Ook de antwoorden die Leo geeft zouden meteen verwijderd worden en worden dus niet gebruikt voor het verder trainen van het AI-model. Verder zouden er ook geen IP-adressen of persoonlijke gegevens gebruikt worden die gebruikers kunnen identificeren.

In juli kwam Brave Software nog onder vuur te liggen via beschuldigingen over het verkopen van beschermde informatie, voor het trainen van de AI-modellen. “Brave Search heeft het recht om munt te slaan uit de resultaten van zijn zoekmachine”, reageerde Chief of Search Josep M. Pujol toen op de beschuldigingen. De opensource-ontwikkelaar lijkt nu dus zijn beleid te hebben bijgestuurd.

Brave gaat Leo gefaseerd uitrollen in de komende dagen. De AI-assistent komt ook naar de mobiele app, maar dat zal ten vroegste pas over enkele maanden zijn.

Uitgelicht artikel brave logo Brave browser installeert ongewenste betaalde VPN-dienst

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business