Nieuws

Lenovo klaagt ASUS aan voor viermalige patentbreuk

Lenovo
© iStock / Sundry Photography
Lenovo beschuldigt ASUS ervan dat het gepatenteerde technologie op onrechtmatige manier gebruikt. Lenovo wil een (tijdelijk) verbod.

Lenovo, het Chinese merk dat onder meer gekend is van zijn ThinkPad-toestellen, klaagt het Taiwanese ASUS aan. Volgens het Chinese bedrijf zouden in Taiwan meerdere patenten geschonden zijn. Het gaat dan om patenten op software, hardware en connectiviteit, die ASUS met meerdere producten zou schenden.

Deal or no deal

Lenovo stuurde al een persbericht uit waarin het de aanklacht verklaart: het is een reactie op wat ASUS deze zomer deed. In augustus zou de Zenfone-fabrikant namelijk aangekaart hebben dat Lenovo meerdere mobiele technologieën van hen zou hebben afgekeken. Om de plooien glad te strijken stelde het Chinese bedrijf toen een deal voor. Daarbij zou ASUS toegang krijgen tot Lenovo-technologieën, terwijl Lenovo de mobiele patenten van ASUS in zijn producten zou mogen verwerken.

Het ziet ernaar uit dat die deal er nooit gekomen is: Lenovo klaagt ASUS nu aan omdat er gepatenteerde technologie in hun laptops zit. In een statement dat de Chinese fabrikant aan de Amerikaanse International Trade Commission overhandigde, blijkt meteen dat het om heel wat toestellen gaat. De Chinese fabrikant wil ervoor zorgen dat gewraakte producten de VS niet meer binnen mogen. Het gaat dan om een vrij volledige lijst van laptops, notebooks, 2-in-1-pc’s, tablets, desktopcomputers, workstations, routers en andere componenten.

Nadelig voor consumenten

Lenovo beargumenteert dat het schade ondervindt van dit onrechtmatig patentgebruik. Ze willen dan ook dat de toestellen niet meer “gemarket, geadverteerd, gedistribueerd, voor verkoop aangeboden, verkocht, overgedragen, verplaatst of verscheept” mogen worden. De laptopfabrikant zou dat voor elkaar kunnen krijgen, al moet de ITC dan eerst bepalen dat de Amerikaanse consument er geen nadeel van ondervindt.

Volgens Lenovo is dat – natuurlijk – niet het geval. De fabrikant haalt aan dat ASUS een relatief klein marktaandeel heeft in de VS en dat er heel wat andere toestellen te krijgen zijn. Met andere woorden: het is niet alsof de hele laptopmarkt plots stilgelegd wordt.

Uitgelicht artikel Lenovo ThinkPad Lenovo-toestellen zijn binnenkort makkelijker te repareren

Lenovo diende op 15 november al klacht in. Het zou de ThinkPad-maker gaan om patenten voor Uplink Packages, Wake-On-LAN-energiemanagementtechnieken en een uitvinding voor diagonaal scrollen. Belangrijkst van al lijkt echter het scharnier dat Lenovo in 2-in-1-pc’s verwerkt, waardoor laptops tot een tablet omgevouwen kunnen worden. Ook dat zou ASUS ten onrechte in zijn producten gebruiken.

asusbusinesslenovopatentpatentbreukthinkpadzenbook

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals