Nieuws

Nvidia aangeklaagd voor bedrijfsspionage

Nvidia AI
© iStock / BING-JHEN HONG
Nvidia is door een Frans bedrijf uit de auto-industrie voor de rechter gedaagd. Toeleverancier Valeo beschuldigt de chipfabrikant van bedrijfsspionage.

Alles draait om één specifiek incident, waarbij Nvidia-ingenieur (en ex-werknemer van Valeo) Mohammad Moniruzzaman tijdens een videocall zijn scherm deelde met aanwezigen van beide firma’s. Daarop waren broncodebestanden van Valeo te zien. De werknemers van het Franse automotivebedrijf hadden die code meteen herkend. Ze namen tijdens de meeting screenshots van het incident, zonder dat Moniruzzaman iets in de gaten had. Bloomberg meldt nu dat er een rechtszaak van komt.

Nvidia en Valeo werken op dit moment samen aan geavanceerde technologie voor parkeer- en rijsassistentie. Vroeger had Valeo nog zelf alle touwtjes in handen, zowat voor de hard- als software. Maar in 2021 kreeg Nvidia het contract voor het ontwikkelen van parkeersoftware. Valeo stelt nu in zijn aanklacht dat Moniruzzaman, die voor hen had gewerkt, “extreem waardevolle kennis” heeft opgedaan bij Valeo, waarvan hij kon profiteren bij Nvidia.

“Nvidia profiteerde van diefstal”

Nog volgens het Franse bedrijf zou de ex-werknemer zijn persoonlijk e-mailadres toegang gegeven hebben tot zijn oude bedrijfsaccount, waarna hij “tienduizenden bestanden” en 6 GB aan broncode gestolen zou hebben. Enkele maanden later verliet hij Valeo en het automotivebedrijf beschuldigt hem ervan die “gestolen informatie” meegenomen te hebben naar Nvidia, waar hij een senior-positie kreeg. Nadien zou hij ook verdergaan met hetzelfde project waaraan hij al met Nvidia gewerkt had. Vandaar dat hij ook aanwezig was op de bewuste videocall.

Valeo zegt ook nog dat zijn ex-werknemer de softwarediefstal toegegeven heeft. Er volgde zelfs een huiszoeking bij Moniruzzaman, waar de Duitse politie alle documentatie terugvond. Volgens Bloomberg is de man in september al veroordeeld door een Duitse rechtbank voor het stelen van bedrijfsgeheimen. Hij moest een boete betalen van 14.400 euro.

Hoewel Nvidia wilde meewerken aan het verdere onderzoek, heeft Valeo het techbedrijf nu toch voor de rechter gedaagd, omdat het “miljoenen, zo niet honderden miljoenen” aan ontwikkelingskosten vermeden heeft door de datadiefstal. Of er ook op bedrijfsniveau een veroordeling komt, is afwachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business