Nieuws

Apple wil af van Dynamic Island op iPhones

Dynamic Island notch Apple iPhone 14 Pro Max
© Unsplash
iPhone-maker Apple wil afstappen van zijn Dynamic Island. In samenwerking met LG werkt Apple aan OLED-schermen waarbij alle sensoren onder het scherm zitten.

Met de iPhone 14 Pro en Pro Max stapte Apple voor het eerst af van de kenmerkende notch. Met de komst van het Dynamic Island moest de inkeping eindelijk iets toevoegen aan de gebruikservaring – muziekstreamingsdiensten kunnen er bijvoorbeeld albumcovers op weergeven.

Toch zou Apple niet bepaald tevreden zijn met de inkeping en wil het toewerken naar een scherm zonder inkeping. Daar zou LG Innotek inmiddels mee aan de slag zijn gegaan, zo meldt Koreaanse nieuwssite The Elec.

Meer specifiek startte de Zuid-Koreaanse fabrikant werkzaamheden aan een geavanceerde techniek die Under Panel Camera’s (UPC’s) mogelijk moet maken. Een UPC bevindt zich dus onder het scherm en moet onder normale omstandigheden onzichtbaar zijn. Gebruikers hebben hierdoor geen last van een notch die ruimte in beslag neemt en de kijkervaring in games en video’s beperkt.

Freeform Optic-lens

OLED-fabrikanten als LG en Samsung spelen al jaren met het idee van camera’s onder het scherm en paste deze zelf ook toe. Samsung bracht de techniek bijvoorbeeld tot leven op zijn Galaxy Z-serie. De techniek wordt dus al gebruikt, maar komt met de nodige beperkingen. UPC’s, ook wel under-display camera’s (UDC’s), hebben namelijk last van lichtverlies door het OLED-paneel. Door de structuur van het OLED-scherm aan te passen, kan die lichtopbrengst al wat worden verhoogd. LG Innotek lijkt die techniek nu aan te vullen met een eigen innovatie, genaamd Freeform Optic-lens, schrijft The Elec.

Uitgelicht artikel Google Pixel België Selfiecamera’s op Google Pixels verdwijnen onder het scherm

Hiervoor diende LG’s hardwaredivisie alvast meerdere patenten in. Het gaat steeds om patenten die een camerasysteem omschrijven met meerdere lenzen met een ‘vrije curve’-vorm. Ook spreekt LG in zijn patenten over lensmodules met “een of meer oppervlakten”. Onduidelijk is wat dit betekent. Op termijn krijgen we daar mogelijk meer over te weten. Duidelijk is dat LG’s techniek uiteindelijk in iPhones terecht moet komen.

Duurt nog tot 2026

Uiteindelijk moeten nieuwe technieken de lichtopbrengst flink verhogen. Eind 2023 moet dit al 20 procent hoger liggen. Vanaf 2024 moeten UPC’s tot 40 procent meer licht opvangen, aldus LG.

Apple lijkt zulke ontwikkelingen af te wachten voor het Dynamic Island weg te smijten. Mogelijk duurt het nog tot 2026 voordat Apple de UPC-techniek toepast. Welke iPhone als eerste van de nieuwe technologie mag genieten is nog onzeker. Vermoedelijk zijn wel eerst de Pro-modellen aan de beurt, zoals dat ook het geval was bij het Dynamic Island.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business