Nieuws

Samsung wil in 2027 solid-state accu’s lanceren

Samsung
© iStock / georgeclerk
De eerste solid-state batterijen van Samsung moeten in 2027 beschikbaar komen. Dat meldt Korea Economic Daily.

Solid-state batterijen worden gezien als de opvolger van de immens populaire lithium-ionbatterijen. Die vind je momenteel in bijna alle apparaten, van je smartphone tot elektrische auto’s. Zulke accu’s komen ook met enkele belangrijke nadelen. Zo worden de accu’s gemaakt van kostbare edelmetalen als kobalt, en ook de voorraad van lithiumcarbonaat is niet oneindig. Een ander nadeel is dat lithium licht ontvlambaar is en daardoor plotseling in brand kan vliegen. Hiervoor hoeft de batterij niet visueel te zijn beschadigd. Een intern defect is voldoende om plotselinge ontbranding te veroorzaken. De solid-state accu’s van de toekomst moeten daar komaf mee maken.

Hiervoor gebruiken ze een vast elektrolyt. Dit moet enerzijds de capaciteit verhogen, terwijl de solid-state accu’s anderzijds minder brandgevoelig zijn. Na jaren van ontwikkeling lijkt Samsung hoopvol gestemd over een introductie in 2027, schrijft de Koreaanse zakenkrant. In aanloop naar de officiële introductie in 2027 heeft Samsungs SDI-divisie een ABS-testproductie opgezet in zijn laboratorium.

Elektrische voertuigen

Die productielijn opende in maart zijn deuren en vormt één van de laatste hindernissen voordat het merk zijn solid-state batterijen kan commercialiseren. Initieel legt Samsung bij zijn solid-state batterijen de nadruk op elektrische voertuigen. Het gaat dan om grotere accu’s met een hoge capaciteit. Later wil het bedrijf ook smartphonebatterijen maken zonder vloeibaar elektrolyt.

Uit eerdere lekken bleek dat Samsung sulfide-gebaseerde elektrolyten wil gebruiken voor zijn accu’s. Hiermee claimt de fabrikant een energiedichtheid van 900 Wh/liter te kunnen bereiken.

Eerste EV’s met solid-state accu

Samsungs doelstelling om in 2027 de eerste solid-state accu’s te produceren ligt in lijn met Toyota’s doel om in 2027 of 2028 de eerste EV’s met zulke batterijen te leveren. Hiervoor werd eerder dit jaar een doorbraak van betekenis bereikt voor de batterijtechniek, klonk het bij de automaker. Of zij zelf instaan voor de ontwikkeling van deze accu’s of ze juist afnemen bij Samsung of een andere partij, is niet bekend.

Connected Carmobielsamsungsamsung sdi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals