Nieuws

Oekraïnse inlichtingendienst sloopt Russische belastingdienst

Twitter hacker
© iStock / artoleshko
Oekraïne zou de volledige Russische belastingdienst platgelegd. Volgens de hackers zal de dienst niet gauw van de aanval herstellen.

De Oekraïnse militaire inlichtingendiensten (GUR) laat weten dat het de Russische belastingdienst heeft gehacked. Tijdens een aanval lukte het om binnen te dringen bij een belangrijke en goed beveiligde server, waardoor de Russische belastingdienst effectief platligt. Daarnaast werd binnengedrongen in 2300 regionale servers, die zich over heel Rusland en de Krim bevinden.

De aanval heeft verregaande gevolgen, schrijft The Record. In een statement dat de GUR dinsdag naar buiten bracht, wordt gesproken over de “complete destructie” van de netwerkinfrastructuur. Op de servers van de belastingdienst werden enkele belangrijke configuratiebestanden gewist. Die bestanden zorgden er al jaren voor dat het digitale systeem, dat nu als een kaartenhuis ineen stort, bleef draaien. Ook een Russisch IT-bedrijf, dat de databases van de belastingdienst bijhoudt, werd getroffen door de aanval.

Moeilijk herstel

Door de hack kunnen de verschillende kantoren van de belastingdienst niet meer met elkaar communiceren. De schade blijkt bovendien niet zo makkelijk te herstellen: de GUR meldt dat Russische overheidsdiensten al vier dagen proberen om het netwerk te herstellen. Volgens de Oekraïners zou de belastingsdienst nog minstens een maand “verlamd” zijn. Sterker nog: volgens de militaire inlichtingendienst zou de impact van de aanval ook daarna nog voelbaar zijn, en kan de belastingdienst nooit volledig herstellen van de aanval.

Het is niet de keer dat de GUR binnendringt bij Russische staatsdiensten. In november drong Oekraïne al binnen bij de Rosaviatsia, de Russische luchtvaartmaatschappij. Over de recente aanval blijft het langs Russische zijde verder stil: noch de staatsmedia, noch de belastingdienst reageerde al op het voorval.

Uitgelicht artikel Starlink Oekraïne krijgt 10.000 Starlink-ontvangers cadeau van EU-landen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business