Nieuws

AMD: socket AM5 blijft tot 2025 ‘en mogelijk langer’

AMD Ryzen 7000
© AMD
AMD belooft gebruikers dat het tot ten minste 2025 nieuwe processoren uitbrengt op socket AM5. Over de periode na 2025 doet de chipfabrikant geen concrete uitspraken.

Socket AM4 gaat de geschiedenisboeken in als één van de langst ondersteunde sockets ooit. AMD bracht het AM4-platform in 2016 op de markt en lanceerde dit jaar zijn laatste AM4-processor. Gebruikers van het AM5-platform hoeven vermoedelijk niet zo’n extreem lange ondersteuningsduur te verwachten. Bij de introductie in 2022 beloofde AMD het platform tot 2025 te ondersteunen. Die belofte wordt nu nog eens herhaald door AMD-topman David McAfee.

“We zijn vastbesloten om tot 2025 en daarna op AM5 te blijven”, zegt McAfee. Hoelang AMD daarna de socket wil blijven vertrouwen, zal in de loop der tijd moeten blijken. Een exacte termijn wil het bedrijf op dit punt in ieder geval niet geven. Wel benadrukt de topman dat de chipfabrikant het besluit om van platform over te stappen niet lichtzinnig neemt. “Als we nu nadenken over de toekomst, 2025 en daarna, is de overstap naar een volgende generatie socket een beslissing waar goed over wordt nagedacht.”

Voor AMD brengt zo’n proces ook extra kosten met zich mee. Bovendien kan de chipfabrikant met zo’n beslissing zijn Ryzen-lijn schaden. Een deel van dat succes is immers te wijten aan de lange ondersteuningsduur voor zijn AM4-platform. Hierdoor konden gebruikers van de eerste Ryzen-generatie later overstappen naar Ryzen 3000-chips. Later konden gebruikers van de Ryzen 3000 dan weer overstappen naar Ryzen 5000-serie chips; inclusief de in 2023 verschenen 5600X3D.

Verbeterde RAM-ondersteuning

In het interview komt ook de RAM-ondersteuning aan bod. AMD zegt er werk van te maken om het platform verder te optimaliseren en zegt de signaalintegriteit te verbeteren. Ook werkt het samen met moederbordfabrikanten om de RAM-ondersteuning uit te breiden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business