Nieuws

China reageert op uitvoerverbod voor chipmachines

China
© iStock / da-kuk
Nederland trok de uitvoerlicentie voor duv-machines op 1 januari in, waardoor China geen lithografiemachines meer kan krijgen. Het land reageert nu voor het eerst.

Sinds 1 januari mag het Nederlandse ASML geen chipproductie-apparatuur meer uitvoeren naar China. Concreet gaat het om twee duv-machines die gebruikt worden voor de productie van diverse computerchips die niet meer uitgevoerd mogen worden. Op 1 januari trok de Nederlandse overheid de exportvergunning voor die toestellen in. Vanuit China wordt gevraagd om het verbod te herbekijken.

Bij monde van Wang Wenbin, een woordvoerder voor het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken, vraagt de overheid om “de marktprincipes te respecteren” en zich dus aan de wet te houden. Daarnaast wordt gevraagd om de belangen van beide landen in acht te houden en ervoor te zorgen dat internationale toeleveringsketens niet verstoord worden.

Chinese klanten gedupeerd

Dat de exportrestrictie belemmeringen veroorzaakt, liet ook ASML al weten. Volgens het bedrijf zijn een aantal Chinese klanten de dupe van de handelsbeperking. ASML levert bovendien al langer geen duv-machines aan China. Hoewel het die machines tot en met 31 december 2023 mocht verschepen, zorgde een tussenkomst van de VS ervoor dat de kraan vroeger werd dichtgedraaid.

Dat brengt China in lastig vaarwater: het land probeert de technologische ontwikkelingen uit het buitenland bij te benen. Daar is de VS echter niet bijzonder happig op: de vrees heerst dat China de technologie voor militaire doeleinden zal inzetten. Om die reden probeert het land, samen met Japan en Nederland, de ontwikkeling van nieuwe chips in China te vertragen.

Gevolgen

Of dat ook daadwerkelijk lukt is maar de vraag. Onlangs wist China hoge ogen te gooien met de HiSilicon Kirin 9000S. Die chip met 5G-capaciteiten was een verrassing: met het aanwezige produciemateriaal valt zo’n chip niet te maken. Het lijkt er dus op dat China stilaan wel in staat is om geavanceerdere chips te produceren.

Naast Chinese bedrijven zal ook ASML gevolgen van de exportrestrictie ondervinden. In het derde kwartaal van 2023 ging maar liefst 46% van alle materiaal naar China. In de toekomst zal China lithografiemachines van eigen bodem moeten halen. Het bedrijf dat die machines daar maakt, Shanghai Micro Electronics Equipment (SMEE), loopt echter fors achter op het Nederlandse ASML. Ook van het Japanse Nikon zal het land geen duv-machines kunnen afnemen. In Japan is de export van die machines eveneens streng beregeld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business