Nieuws

ASUS brengt NUC’s naar gamers met eerste ROG NUC

ASUS ROG NUC
© ASUS
ASUS heeft woensdag de eerste ROG NUC's onthult. De mini-pc's beschikken over Intels Meteor Lake-CPU's en Nvidia GeForce RTX 40-GPU's.

Intel nam vorig jaar afscheid van het NUC-gamma. Sindsdien is ASUS verantwoordelijk voor de (door)ontwikkeling van het ‘Next Unit of Computing’-segment. Wat het Taiwanese merk in gedachten had voor de NUC-systemen, bleef in eerste instantie onduidelijk. Tijdens CES 2024 neemt het die vraagtekens weg met de lancering van een tweetal ROG NUC’s, de RNUC14SRKU7168A0I en de RNUC14SRKU9189A0I.

ASUS levert beide systemen met Intel Meteor Lake-processoren. Afhankelijk van het gekozen model gaat het om de Intel Core Ultra 7 155H of een Intel Core Ultra 9 185H. Omdat het gaat om NUC’s uit de ROG-serie, mag een stevige grafische kaart niet ontbreken. De ROG NUC met een Intel Core Ultra 7 moet het stellen met een Nvidia GeForce RTX 4060, terwijl de Core Ultra 9-versie een GeForce RTX 4070 bevat.

Gebruikers moeten zelf zorgen voor RAM en opslaggeheugen. Daarvoor beschikken de NUC’s over twee DDR5-5600-sloten (SODIMM) en drie M.2-aansluitingen voor PCIe 4.0-geheugen. Wie zijn SATA-opslag wil gebruiken met de ROG NUC’s, zal deze in een externe behuizing moeten steken. Die kun je dan weer via Thunderbolt 4 aansluiten op de mini-pc’s voor razendsnelle dataoverdrachten.

Nog geen prijskaartje

Beide ROG NUC-systemen beschikken ook over vier USB-A-poorten, waarvan twee met USB 3.2 Gen 2 en twee met USB 2.0, twee DisplayPort 1.4-aansluitingen, één HDMI-poort en een 2,5 Gbps-ethernetpoort. Wie de pc liever draadloos verbindt, beschikt de ROG NUC over Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.3.

Wanneer de ROG NUC in België en Nederland beschikbaar komt, is nog onduidelijk. Vooralsnog zijn er ook geen prijzen bekend van de mini-pc’s. Voorgaande NUC-systemen waren meestal relatief betaalbaar, omdat ze geschikt waren voor kantoorgebruik. Intel’s NUC Extreme-systemen waren al iets prijziger, met prijzen van boven de 1.000 euro, maar kwamen nog zonder discrete Nvidia-GPU. Dat zal de prijzen ook verder opdrijven.

asusces 2024intelnuc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals