Nieuws

Ondanks AI-hype daalde omzet uit halfgeleiders met 11%

Nvidia
© iStock / Antonio Bordunovi
AI zou de vraag naar halfgeleiders moeten doen stijgen. Toch daalde de totale omzet met 11%.

2023 stond in het teken van AI. Hoewel er sterke hardware nodig is om AI-toepassingen te laten draaien, blijken de chipinkomsten niet gestegen te zijn. In tegendeel: analysebureau Gartner becijferde dat de totale omzet uit halfgeleiders met ongeveer 11% daalde tegenover 2022.

Geheugen werd duurder

Die daling valt niet volledig te wijten aan computerchips, maar ligt ook voor een groot deel bij geheugenfabrikanten. In 2023 werden NAND- en flashgeheugen weer duurder, nadat de opslagtechnologie jarenlang enorm goedkoop was. Daar heeft vooral Samsung last van: het merk produceert namelijk niet alleen chips, maar ook meer opslag dan andere fabrikanten. Dat leidt er toe dat de omzet uit halfgeleiders voor Samsung dit jaar 37,5% kleiner is dan vorig jaar.

Uitgelicht artikel Samsung 85% minder winst voor Samsung dan vorig jaar

Hetzelfde kan gezegd worden over SK Hynix. Ook die Zuid-Koreaanse fabrikant specialiseert zich voornamelijk in de productie van geheugenchips. Ook daar daalde de totale omzet met meer dan 32%.

AI-hype

Terwijl geheugenfabrikanten lijden onder slechte marktomstandigheden, doen sommige bedrijven het bijzonder goed. Dat geldt voor Nvidia, dat met zijn GPU’s een aantal van de belangrijkste onderdelen maakt voor AI-datacenters. Voor team groen betekent het dat de omzet met 56,4% gestegen is ten opzichte van 2022. Het bedrijf haalde in 2024 net geen 24 miljard dollar binnen en wordt daardoor nummer vijf in de lijst van best verdienende halfgeleiderfabrikanten.

Ook Intel prijst zich gelukkig: na twee jaar snoept het de marktleiderspositie opnieuw af van Samsung. Niet om te zeggen dat de resultaten van Intel omhoog gegaan zijn: ze zijn vooral minder sterk naar gedaald dan die van Samsung. Intel ziet een daling van 16,7%, terwijl die voor Samsung maar liefst 37,5% bedraagt. Intel vaart er zo goed bij omdat het geen flashgeheugen meer maakt: die activiteiten werden in 2020 verkocht aan SK Hynix. Het bedrijf houdt de focus sterk op chips gericht, en brengt nevenactiviteiten vaak onder in afzonderlijke (en onafhankelijke) ondernemingen.

Elektrische wagens

Bedrijven die geen geheugen verkopen deden het dus iets beter in 2023. Dat valt te zien bij Broadcom, waar de communicatietechnologieën goed zijn voor een 7,2% meer omzet in 2023. Een soortgelijk cijfer legt STMictroelectronics neer. Dat bedrijf heeft een breed portfolio waar ook geheugenchips in zitten. Toch realiseert het bedrijf een groei van 7,7% op een jaar tijd. Volgens Gartner moeten we vooral naar elektrische wagens kijken om die groei te verklaren.

Uitgelicht artikel STMicroelectronics en GlobalFoundries willen halfgeleiderfabriek in Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business