Nieuws

Chromebooks krijgen ‘Super Res Zoom’ voor scherpe foto’s

Chromebook
© Unsplash/Nathan Dumlao
Super Res Zoom moet Chromebooks helpen scherpere zoomfoto's te maken. Googles ML-functie komt alleen beschikbaar voor Chromebook Plus-apparaten.

Mocht je je afvragen: kunnen Chromebooks inzoomen bij het maken van foto’s? Ja, dat kan sinds een recente update van ChromeOS Dev. Daarin voegde Google de mogelijkheid toe voor digitale zoom. Tegelijkertijd komt de zoekgigant met Super Res Zoom, voor scherpere zoomfoto’s. De Super Res Zoom-software gebruikt Machine Learning (ML) om foto’s in de nabewerking meer detail te geven.

Chromebook Plus

Momenteel krijgen enkel zogeheten Chromebook Plus-apparaten toegang tot Super Res Zoom. Dat zijn Chromebooks die “dubbel zo krachtig” zijn als de bestverkopende Chromebooks in de tweede helft van 2022. Ze zijn daarnaast uitgerust met AI-functies, beschikken over ten minste 8 GB RAM en een Full HD-webcam met ruisonderdrukking. Het is aan de fabrikant om te bepalen of ze snellere hardware in hun Chromebook Plus steken.

Veel moet je niet verwachten van de zoomfoto’s van de Chromebooks. Het gaat nog altijd om foto’s van een webcam. Vermoedelijk kunnen zelfs budgettelefoons betere foto’s maken dan de webcam op je ChromeOS-laptop. Heb je enkel de Chromebook op zak en moet je een foto maken? Dan is er na de update mogelijk iets meer detail te zien op zoomfoto’s.

Het is overigens goed mogelijk dat Google de functie toevoegt als voorbereiding op de lancering van Chromebooks met betere camera’s. In het verleden kwamen Lenovo (Ideapad Duet) en Google (Pixel Slate) al met Chromebooks op de proppen die langs achter scherpere camera’s bevatte. Of Google in 2024 een Pixel Slate-opvolger wil onthullen, blijft voorlopig echter koffiedik kijken.

Uitgelicht artikel Chromebook Plus CX34 ASUS’ eerste Chromebook Plus is te krijgen vanaf december

Uitrol zoomfoto’s op ChromeOS

De ‘recente update’ die zoomfoto’s mogelijk moet maken op ChromeOS, bevindt zich voorlopig nog wel in de bètafase. Meer specifiek wordt de functie getest in het Dev-kanaal. Het duurt daarom mogelijk nog wel enkele weken of maanden voordat Google de functie naar alle Chromebook Plus-eigenaren uitrolt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business