Nieuws

OpenAI komt met oplossing voor ‘luiheid’ GPT-4

ChatGPT Store
© Unsplash / Levart Photographer
AI-ontwikkelaar OpenAI heeft naar verluidt een behandeltraject ingezet voor de luiheid van GPT-4. De LLM zou taken soms niet afmaken of integraal weigeren een taak uit te voeren.

Gebruikers klagen sinds eind 2023 over de ‘luiheid’ van OpenAI’s GPT-4 LLM. Via onder meer X en de OpenAI-community melden gebruikers zich met situaties waarin ChatGPT vragen niet leek te kunnen of willen behandelen. Het merendeel van de meldingen gaat over bestanden die gebruikers ter analyse aan de AI-chatbot voorleggen. Er zijn echter ook andere situaties bekend waarin de GPT-bot zijn luiheid, als we dat zo kunnen noemen bij AI, toont.

Verbeteringen in GPT-4 Turbo moeten voorkomen dat de chatbot weigert vragen te beantwoorden, schrijft OpenAI in een blogpost. Over de oorzaak en wijzigingen die het AI-bedrijf doorvoerde, is niets te vinden in het aankondigingsbericht. Dat de wijziging wordt doorgevoerd voor de nieuwere GPT-4 Turbo LLM en niet de originele GPT-4, schrijft OpenAI toe aan het aantal actieve gebruikers. Volgens de ontwikkelaar is inmiddels 70% van de GPT-4-gebruikers (via de API) overgestapt op GPT-4 Turbo.

GPT-4 Turbo vision

Voor abonnees van ChatGPT Plus biedt dit echter geen oplossing. Met ChatGPT Plus blijf je immers steken op GPT-4, en dus niet op de nieuwe én bijgewerkte GPT-4 Turbo. Het bedrijf meldt wel dat GPT-4 Turbo de komende maanden breder beschikbaar komt. Daarbij werkt het ook aan het vision-stuk van zijn AI-chatbot, waardoor GPT-4 Turbo straks meer multimodale vraagstukken kan verwerken. Ook die versie van de chatbot komt eerst beschikbaar voor zakelijke klanten.

GPT-4 Turbo is overigens al wel beschikbaar voor gebruikers via Microsofts Copilot-chatbot. Of je de nieuwste LLM-technieken gebruikt, is daarin afhankelijk van de gekozen modus.

Lagere prijzen GPT-3.5 Turbo

Zakelijke gebruikers krijgen vanaf volgende week ook toegang tot de nieuwe GPT-3.5 Turbo LLM. Volgens de AI-ontwikkelaar worden de prijzen voor AI daarmee flink verlaagd, naar 0,0005 dollar per 1.000 invoertokens en 0,0015 dollar per 1.000 uitvoertokens. Die tokens staan voor taken die de AI-chatbot moet uitvoeren via de API. De goedkopere GPT-chatbot moet klanten helpen hun AI-noden te schalen zonder dat dit een extreem kostbare exercitie wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business