Nieuws

Google lanceert eSIM-transfertool voor alle Android-telefoons

eSIM naar iSIM
© Unsplash/Brett Jordan
Google heeft zijn belofte ingelost om een eSIM-transfertool voor Android-telefoons te ontwikkelen. De tool werkt momenteel enkel met Amerikaanse T-Mobile-simkaarten.

Wie momenteel een eSIM wil overzetten tussen telefoons, moet daarvoor het setupproces opnieuw doorlopen. Elektronische simkaarten laten zich namelijk niet zomaar overzetten. Sommige providers vragen je zelfs langs hun winkels te komen om een nieuwe eSIM aan te vragen. Google hoopt dat op te lossen met een eSIM-transfertool voor Android. Die tool werd vorig jaar aangekondigd tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Na een lange periode van stilte lijkt Google de tool ineens te hebben geactiveerd, meldt Android Police.

Een lezer meldde aan de nieuwssite dat bij het inschakelen van de eSIM-transfertool op zijn Galaxy S24 Ultra plots een pop-up verscheen op zijn LG V60 ThinQ. Die melding was afkomstig van Googles eSIM-transfertool, die onderdeel uitmaakt van de Google Play Services. Om de eSIM te verplaatsen, moet vervolgens enkel nog een QR-code worden gescand. Volgens de nieuwssite werkt de tool ook op andere Android-telefoons; zo kregen ze de functie ook werkend op hun Google Pixel 8 Pro.

In tegenstelling tot wat eerder werd gedacht, werkt de tool niet alleen met Pixel-smartphones. Of je de functie kunt gebruiken, hangt wel af van je telecomprovider. Momenteel werkt de eSIM-tool enkel met elektronische simkaarten van het Amerikaanse T-Mobile. Dat is niet verrassend, gezien Google bij de onthulling te kennen gaf dat de functie in eerste instantie exclusief is aan Deutsche Telekom – dat eigenaar is van het Amerikaanse T-Mobile. Of en wanneer Belgische providers hun eSIMs ook via de tool gaan laten overzetten, zal moeten blijken.

Uitgelicht artikel eSIM naar iSIM Opvolger eSIM staat al voor de deur

Samsungs eigen eSIM-tool

Markant aan dit verhaal is dat Samsung klaarblijkelijk zijn eigen eSIM-transfertool heeft verlaten. Dat introduceerde het Zuid-Koreaanse merk met One UI 5.1. Met die tool kon je enkel eSIMs overzetten tussen Galaxy-telefoons. Vanaf One UI 6.1 wordt die tool volledig vervangen door Googles software.

Voorlopig zijn we in Europa nog wel vrij weinig met de eSIM-tool. Toch is het een stap in de goede richting voor de toekomst van eSIMs. Het maakt ze namelijk een stuk makkelijker in gebruik. Aangezien fabrikanten als Apple van de fysieke simkaart willen afstappen, is dat ook wel noodzakelijk. Orange is bovendien voornemens vanaf 2030 geen fysieke simkaarten meer te leveren.

Intussen is dit nieuwe simkaarttype bij alle Belgische providers beschikbaar. Sinds maandag 29 januari biedt ook Telenet de eSIM aan voor Android- en iOS-toestellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business