Nieuws

MWC: Motorola toont smartphone voor om je pols

Motorola Adaptive Display
© Motorola
Motorola grijpt het MWC in Barcelona aan om een nieuwe innovatie te tonen: een smartphone die om je pols vouwt. Het Adaptive Display laat zich moeiteloos alle kanten op vouwen.

Motorola introduceert doorgaans geen nieuwe smartphones tijdens het MWC. Vorig jaar toonde het Lenovo-dochtermerk ons zijn eerste oprolbare smartphone. In 2024 pakt het merk uit met het ‘Adaptive Display’: een 6,9-inch-oledscherm dat om je pols kan vouwen. Nadat Motorola in oktober al wat beelden toonde van het concept, wordt het schermpje nu ook tentoongesteld tijdens het MWC.

Vast staat dat Motorola het ‘Adaptive Display’ voorlopig niet in de winkelschappen legt. Wel laat de Chinese smartphonemaker zien dat het druk bezig is met vouwbare innovaties. In dit geval gaat het om een vouwbaar scherm dat je in allerlei hoeken kan vouwen. Uiteraard kan het scherm in een ‘vlakke’ modus worden gebruikt. Meer uniek is de zogeheten tentmodus, waarbij aan weerszijde een stukje scherm zichtbaar is. Ook kan je het toestel in een soort ‘standaard’-modus zetten om het scherm te gebruiken voor videoconferenties. Je hebt dan geen losse standaard nodig.

Het toestel laat zich tot slot om je polsen vouwen, als een soort smartwatch. Bepaald handig ziet het er echter niet uit. Het 6,9-inch-scherm is veel te groot voor om je pols, en ook de Android-interface op de concepttelefoon werd niet geoptimaliseerd voor zo’n ‘smartwatch’-modus.

Bijzonder vouwmechanisme

Met het Adaptive Display lijkt Motorola vooral te laten zien dat het durft buiten de gebaande paden te wandelen. Dat blijkt ook uit de unieke materialen op de smartphone. Zo is de achterkant gemaakt van geweven textielmateriaal. Dat is ook nodig, omdat je het gehele toestel kunt vouwen en plastic of glas dan simpelweg zou breken.

Van binnen is de concepttelefoon ook niet bepaald ‘standaard’. Om de smartphone te laten vouwen in zijn verschillende modi werd een geheel nieuw vouwsysteem ontwikkeld. Dit bestaat uit verschillende segmenten, die elk onafhankelijk kunnen worden gevouwen.

Concept versus werkelijkheid

Dat Motorola de telefoon niet zo op de markt kan brengen, is wel duidelijk. Toch zou het (een deel van) de techniek op andere telefoons en wearables kunnen gebruiken. Wanneer, daarover kunnen we voorlopig enkel speculeren.

Eveneens speculeren blijft het over wanneer Lenovo zijn eerste doorzichtige laptop uitbrengt. Ook dat merk zet tijdens het MWC in op een conceptproduct geheten ‘Project Crystal’: Lenovo’s eerste laptop met een doorzichtig scherm.

mobielmotorolamwc 2024

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals