Nieuws

Ex-Activision-CEO Bobby Kotick wil TikTok kopen

Facebook TikTok logo
© iStock / 5.15 West
De voormalige CEO van Activision Blizzard zou de kortefilmpjesapp TikTok willen kopen. Daarvoor klopte hij al aan bij TikTok-topman Zhang Yiming.

Bobby Kotick, ex-CEO van gamingbedrijf Activision Blizzard, zou TikTok willen kopen. The Wall Street Journal schrijft dat hij het voorstel al aan meerdere bekenden deed, waaronder Sam Altman van OpenAI. Kotick zou zelfs TikTok-executive Zhang Yiming op de hoogte gesteld hebben van zijn plannen.

Geen populaire CEO

Bobby Kotick was ongeveer 30 jaar lang CEO van Activision, en overzag het bedrijf tijdens de overname van Blizzard en King. Desalniettemin valt zijn loopbaan niet bepaald rooskleurig te omschrijven. In 2021 kwam aan het licht dat de bedrijfscultuur bij Activision er één van genderdiscriminatie en seksuele intimidatie was. Die cultuur werd mogelijk gemaakt onder Koticks leiding, die op de hoogte zou zijn van de misstanden. Kotick zelf werd bovendien beschuldigd van seksuele intimidatie – een aanklacht die het gamingbedrijf “misleidend” noemt.

De zaak zorgde ervoor dat een groot deel van het personeel bij Activison Blizzard vertrok. Veel werknemers eisten het vertrek van de CEO, maar die bleef aan. Kotick zou uiteindelijk pas in 2023 een stap opzij zetten, nadat het gamingbedrijf werd opgekocht door Microsoft.

Protecting Americans

De interesse om TikTok te kopen komt niet uit de lucht gevallen. De komende weken wordt in de VS een wet gestemd die grote gevolgen kan hebben voor het sociale medium. Om TikTok in Amerika te houden, zou moederbedrijf ByteDance de Amerikaanse tak moeten verkopen. De “Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act” heeft alvast goede slaagkansen. President Joe Biden liet al weten dat hij de wet zou tekenen als die door de senaat en het huis goedgekeurd wordt.

Eenmaal die wet goedgekeurd wordt, zou ByteDance 6 maanden de tijd krijgen om de Amerikaanse tak te verkopen. TikTok spoort zijn Amerikaanse gebruikers inmiddels aan om politici te bellen en het wetsvoorstel aan te klagen. Indien de populaire app verkocht wordt, zou er een prijskaartje van honderden miljarden dollars aan vast kunnen hangen. Dat Kotick aanklopt bij iemand als Altman, die zou kunnen bijdragen in de aankoop, verbaast dan ook niet. Altmans OpenAI zou de socialemedia-app dan kunnen gebruiken om de GPT-modellen mee te trainen, waardoor de vraag van Kotick niet eens zo gek klinkt.

Uitgelicht artikel Universal TikTok Universal haalt meer muziek van TikTok: tot 80% nummers bedreigd
Bobby KotickbusinessOpenAIsam altmansociale mediatiktokvs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals