Nieuws

Google verplaatst Fitbit-merknaam naar de tweede rang

Google Fitbit
© Google
Na de overname van Fitbit voerde Google al een naamswijziging door. Sindsdien gaat de fabrikant als Fitbit by Google door het leven. Nu verdwijnt de Fitbit-naam naar de tweede rang.

Die naam vind je al terug op de website van Fitbit en zal vermoedelijk ook in communicatie-uitingen gebruikt worden. Het is duidelijk dat Google hiermee zijn invloed op de accessoirefabrikant vergroot. Hoewel de zoekgigant al sinds 2021 eigenaar is van Fitbit, opereerde de accessoiremaker lange tijd nog als een losstaande afdeling. Inmiddels is de afdeling, na het vertrek van de ex-Fitbit-leiding, volledig onder beheer van Googles hardware-departement komen te vallen.

Die structuurwijziging heeft Google in januari doorgevoerd. Waar er voorheen in aparte teams werd gewerkt aan Pixel-, Nest- en Fitbit-toestellen, valt de ontwikkeling daarvan nu onder één team. Door deze aanpassing is er nog slechts één teamleider nodig, wat leidde tot het vertrek van de voormalige Fitbit-leidinggevenden, waaronder de oprichters James Park en Eric Friedman.

Gaat Fitbit verdwijnen?

Vermoedelijk heeft die samenvoeging nu ook geleid tot de nieuwe Fitbit-merknaam. Ook Nest kreeg na zijn overname te maken met een vernieuwde naamgeving. Eerst bracht Google de Nest-apparaten nog exclusief onder de Nest-merknaam op de markt. Inmiddels dragen de smarthome-apparaten ook elk de Google-naam: Google Nest. Wat de wijziging betekent voor de toekomst van Fitbit in het Google-ecosysteem is onzeker. Temeer omdat je de horloges al niet meer overal kan kopen.

Vorig jaar staakte Google de verkoop van de slimme horloges in onder andere Portugal. Het blijft er wel actief met Pixel Watch-modellen. Die smartwatches dragen intussen ook het “met Fitbit”-label. Mogelijk staat het merk in de toekomst ook vooral voor de slimme functies in het Fitbit-ecosysteem. Met de Pixel Watch-reeks is dat alvast het geval: die bevatten diverse Fitbit-gezondheidsfuncties. Je moet ze daarvoor zelfs aansluiten op de bijbehorende app.

Nieuwe smartwatches

Sinds de overname van de accessoirefabrikant is het ontwikkeltempo alvast een stuk gedempt. De laatste jaren bracht het slechts vier nieuwe modellen op de markt: de Versa 4, Sense 2, Inspire 3 en de Charge 6. Naarmate de tijd vorderde, kregen de wearables ook steeds meer Google-software. Met de Charge 6 kan je bijvoorbeeld navigeren via Maps en muziek streamen via YouTube Music.

Hoe de toekomst van het ecosysteem eruitziet, blijft koffiedik kijken. Mogelijk horen we daar al iets meer over tijdens I/O 2024. Het ontwikkelaarsevent vindt dit jaar plaats op 14 mei.

fitbitgooglegoogle fitbitontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen