Nieuws

Samsung lanceert begin volgend jaar een goedkopere AI-chip

Samsung chip
Een geheugenchip van Samsung. © iStock / G0d4ather
Samsung ontwikkelde een goedkopere versie van de NPU, een onderdeel van de chip dat alleen maar belangrijker zal worden voor AI-taken.

Het Zuid-Koreaanse Samsung is een van de grootste technologieproducenten ter wereld. Het bedrijf maakt, onderverdeeld in verschillende takken, televisies, telefoons, laptops, tablets, ijskasten, wasmachines en noem maar op. Voor sommige van die apparaten ontwerpt Samsung zelf de chip. Voor de Samsung Galaxy S24 bijvoorbeeld: de meeste modellen krijg je in Europa met een Exynos-chip, gemaakt door Samsung zelf. Alleen als je de allerduurste telefoon koopt, zit er een vlaggenschipchip van Qualcomm in.

Neural Processing Unit

Of dat wil zeggen dat de chips van Samsung moeten onderdoen voor die van Qualcomm? Eigenlijk wel, al zijn de verschillen zeker niet onoverkomelijk. Op de chipmarkt is echter het een en ander aan het verschuiven. Meerdere chipontwerpers voorzien hun processoren tegenwoordig niet alleen van een CPU en GPU, maar ook van een NPU. Die afkorting staat voor ‘Neural Processing Unit’, en is een onderdeel van de chip dat zich toepitst op AI-taken.

Zo’n NPU of AI Accelerator, de Mach-1, zal ook aanwezig zijn op Samsungs volgende SoC. Het lijkt erop dat de Zuid-Koreaanse technologiefabrikant geen pc’s in gedachten heeft voor de chip. In plaats daarvan zou het de chip in toepassingsspecifieke geïntegreerde circuits (ASIC) stoppen. Die beschrijving is niet echt veelzeggend: het kan dan om smartphones, auto’s, medische apparaten of andere elektronica gaan. De chip zou binnenkort in zo goed als alle apparaten kunnen zitten, als die maar AI-rekenkracht vereisen.

Heel wat goedkoper

Samsung probeert in ieder geval niet te concurreren met Nvidia: dat levert met de H100 en Blackwell flinke datacenter-GPU’s waarop AI-toepassingen ontwikkeld worden. Samsung zet daarentegen in op een laag energieverbruik, een kleine voetafdruk en kostenefficiëntie. Dat is mogelijk omdat het bedrijf LPDDR-geheugen gebruikt, in plaats van het dure HBM-geheugen dat vandaag in NPU’s zit. Dat maakt het merk uitstekend gepositioneerd binnenkort chips te produceren voor allerlei smartphonemerken en autofabrikanten.

Hoe de prestaties van Samsung Mach-1 accelerator zich laat vergelijken met bijvoorbeeld die van de Intel Core Ultra-chips, is niet geweten. Verwacht wordt dat de Mach-1-accelerator in heel wat SoC’s ingebakken zal worden, en dus mogelijk ook in Samsungs volgende Exynos-chip.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business