Nieuws

Gamingbugs Windows Insider-versies zijn eindelijk opgelost

Windows 11 logo
© Microsoft
Windows Insider Preview-versies kampen al een flinke tijd met gamingbugs. Veel populaire games kunnen door die bugs niet worden gespeeld. Microsoft zou dit nu eindelijk hebben opgelost.

Gebruikers kunnen via de Insider-kanalen kennismaken met allerlei nieuwe Windows-functies. Zo kregen gebruikers van de Insider Canary- en Dev-kanalen recent toegang tot extra bewerkingsfuncties van Paint. Daartegenover staat dat Insider-gebruikers ook het vaakst tegen bugs aanlopen. Daar zijn de Insider-versies ook voor ‘bedoeld’: in ruil voor vroege toegang tot functies, hoopt Microsoft feedback te ontvangen om ze te optimaliseren. Voor gamers was het draaien van Windows Insider-versies de laatste maanden een regelrechte no-go: diverse games wilden door de bugs helemaal niet draaien.

Populaire games werken niet

Microsoft is al geruime tijd op de hoogte van de problemen. Sinds september 2023 benoemt het de gamingproblemen in de updatenotities van zijn Insider-versies. “Sommige populaire games werken mogelijk niet correct op de meest recente Insider Preview builds in het Canary Channel”, luidt deze opmerking. Met de uitrol van Insider Canary-versie 26016 gaf Microsoft te kennen dat er nog “meer games zijn getroffen” door diverse bugs.

Over een (tussentijdse) oplossing werd toentertijd niet gesproken. Uit het Insider-programma voor Windows stappen was zodoende de enige uitweg voor gamers. Vanaf Insider-versie 26085 hoeft dit niet meer, meldt het Insider-team in de updatenotities. “De meeste populaire games zouden weer correct moeten werken in de meest recente Insider Preview builds in de Canary en Dev Channels”, klinkt het. Met andere woorden: je kan weer Insider Canary- en Dev-versies installeren op je game-pc. Vanaf de volgende Insider-update verdwijnt dan ook de waarschuwing voor gamers.

Problemen met afsluiten

Microsoft heeft ook enkele andere bugs opgelost in de bètaversie van Windows 11. Zo kunnen pc’s vanaf Insider-versie 26058 weer afgesloten worden of in slaapstand worden gezet. Een andere bug trof de Windows Verkenner en zorgde ervoor dat de icoontjes in het contextmenu overlapten met de tekst. Verder moet de Verkenner iets stabieler aanvoelen als je vaak tussen mappen schakelt, en zou een bug waardoor thumbnails zwart werden weergegeven zijn opgelost.

Gehoorapparaat met LE Audio

Insider-versie 26085 voor het Canary- en Dev-kanaal brengt ook enkele nieuwe functies. Zo kan je nu gehoorapparaten met LE Audio koppelen aan je Windows-pc. Die optie vind je in het Toegankelijkheid-menu, onder “Gehoorapparaten”. Via die pagina kan je ook controleren of je computer LE Audio ondersteunt. De pagina is voorlopig nog wel “work-in-progress”, benadrukt Microsoft.

Uitgelicht artikel Windows 11 Configuratiescherm Windows 11 24H2 krijgt nieuwe opties

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business