Nieuws

Tweede Switch-emulator ook offline gehaald

Nintendo Switch Joy-Con
© Unsplash / Sara Kurfeß
Suyu, een emulator voor de populaire Nintendo Switch, is offline gehaald na een DMCA-verzoek van onbekende bron.

Eerder deze maand wou het Japanse gamebedrijf Nintendo de Switch-emulator Yuzu voor de rechter slepen. Via de emulator kan je Switch-videospellen op je computer spelen, maar dit zette aan tot piraterij volgens Nintendo. Bijgevolg werd de emulator van het net gehaald, en kreeg het bedrijf erachter, Tropical Haze, een schikking van 2,4 miljoen dollar aan het been.

Nadat dit nieuws bekend werd, kwam er snel een alternatief op de markt, genaamd Suyu. Zij wilden hetzelfde bereiken en gebruikten grotendeels dezelfde code als Yuzu. Om niet ook aangeklaagd te worden, wouden ze erop letten dat de wet tot op de letter gevolgd werd, en dat het product niet aanzet tot piraterij.

Die moeite blijkt dus verspild. De emulator kreeg bericht waaruit blijkt dat het nog steeds als illegaal wordt gezien, en dus offline gehaald moet worden. Dat bericht kregen ze van GitLab, het platform waarop de emulator gehost wordt. Hoewel er dus niet wettelijk is aangetoond of zo’n emulator effectief de wet overtreedt, kan GitLab wel zelf kiezen welke diensten ze op hun site willen aanbieden. Deze emulator hoort daar vanaf nu dus niet meer bij.

Een derde partij heeft dus klacht neergelegd bij GitLab. Wie deze partij is, is niet bekend. Mogelijk is dit Nintendo, die ook Yuzu voor de rechter daagde. Deze acties zullen de emulator waarschijnlijk niet helemaal doen verdwijnen. De code blijkt al overgezet te zijn naar een eigen site van de makers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business