Nieuws

Switch-emulator Yuzu schikt aanklacht voor 2,4 miljoen dollar

Foto van het Nintendo-hoofdkantoor, ontwikkelaar van Nintendo Switch
© iStock / Victor Golmer
Nintendo en Tropic Haze, de makers van de populaire Nintendo Switch-emulator Yuzu, hebben een schikking bereikt voor hun rechtszaak.

Vorige week klaagde Nintendo de makers van de populaire Yuzu-emulator aan. Gisteren kwamen Nintendo en Tropic Haze samen naar buiten met een schikking. De ontwikkelaars van Yuzu moeten een schadevergoeding van 2,4 miljoen dollar betalen, en de verspreiding van de emulator meteen stopzetten. Daarnaast wordt het websitedomein, yuzu-emu.org, rechtstreeks overgedragen aan Nintendo. Ze gaan ook akkoord om alle kopieën van Yuzu te vernietigen. Hoe dat laatste precies zal gebeuren, is nog niet bekend.

Yuzu was een gratis emulator om Nintendo Switch-spellen te spelen op pc of Android. Het team had een Patreon waarbij gebruikers maandelijks (vrijblijvend) een som betaalden om de ontwikkelaars te ondersteunen. De software zou de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) hebben verbroken. Nintendo claimt dat het programma ontwikkeld is om op illegale wijze hun videospellen te spelen, waar Tropical Haze nu mee akkoord gaat.

Vele ontwikkelaars van Yuzu maakten al eerder een Nintendo 3DS-emulator, Citra. Ook die emulator zal verdwijnen. Zowel Yuzu als Citra waren opensource, waardoor de code online beschikbaar is. De kans bestaat dat we binnenkort de emulators zien terugkomen, in een andere vorm.

Nintendo & piraterij

Nintendo heeft een lange geschiedenis met piraterij bestrijden op hun systemen. Zo waren de zogenaamde R4-kaartjes enorm populair in het tijdperk van Nintendo DS. Het Japanse bedrijf startte al meerdere rechtszaken om zulke initiatieven te laten verdwijnen.

Emulators liggen wat moeilijker, want technisch gezien zijn ze niet illegaal. Een emulator zelf wordt, volgens eerdere rechtszaken, gezien als een andere manier om de videospellen die je zelf bezit te spelen. Het downloaden van die spellen (of zogenaamde ROM’s van die spellen) of het kopiëren van auteursrechtelijk beschermde code is het illegale aspect ervan. Doordat Tropic Haze zelf het illegaal gebruiken van ROM’s promootte (op onder ander hun Patreon en hun Discord) kon Nintendo een case maken die blijkbaar genoeg was om de populaire emulator van het net te halen.

Uitgelicht artikel Nintendo Switch 2 Nintendo Switch 2 komt pas in 2025

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business