Nieuws

Privacyzorgen drukken AI-ontwikkelingen voor iOS 18

Apple
© iStock / PhillDanze
Apple zou een ‘stuk conservatiever’ omgaan met de AI-ontwikkelingen voor iOS 18. Reden: Apple maakt zich zorgen over de privacy van gebruikers bij het gebruik van AI-diensten.

Apple lanceert met iOS 18 mogelijk de grootste iOS-update ooit. Ook Apple kan voor iOS 18 niet om AI heen: de technologie zit op elke nieuwe vlaggenschiptelefoon, en de iPhone 16-serie mag deze AI-boot niet missen. Verwacht wordt dat AI in elk geval diep verweven zit in Apples Siri-spraakassistent. Ook de Berichten-app in iOS 18 zou diverse AI-functies meekrijgen. Hiervoor zou Cupertino zelfs met Google willen samenwerken: die zou zijn Gemini-LLM aan Apple kunnen uitlenen voor AI-functies in iOS.

Conservatieve AI-ontwikkelingen

Hoever Apple wil gaan met AI-functies is echter onzeker, dat meldt Bloomberg-journalist Mark Gurman. Volgens de geruchtenmaker zullen de plannen “conservatiever zijn” dan van concurrenten. Er wordt nog volop onderzocht hoe Apple AI-functies kan bieden zonder de “privacy van zijn gebruikers in te perken”. Kortom: de technologiegigant maakt zich zorgen over de manier waarop AI-partijen de data van gebruikers kunnen misbruiken. Bedrijven die AI aanbieden, gebruiken vaak de data van hun gebruikers om het taalmodel verder te trainen.

Die privacyzorgen zouden bij Apple leiden tot een ingewikkelde kwestie. Het bedrijf wil immers samenwerken met AI-bedrijven als Google, OpenAI, Anthropic en het Chinese Baidu. Tegelijkertijd leven er zorgen over de dataverwerking bij zulke AI-bedrijven. Volgens Gurman kan dit ertoe leiden dat Apple geen externe AI-diensten integreert in iOS 18. Het wil wel generatieve AI-functies in iOS aanbieden. Die baseert het dan mogelijk op een in-house AI-model.

Vernieuwingen in iOS 18

Vast staat dat gebruikers in iOS 18 kennismaken met AI. Welke vorm dit aanneemt, zal op een later moment moeten blijken. Om Siri’s AI-integratie een duwtje in de rug te geven, zou Apple de iPhone 16-reeks in ieder geval een verbeterde microfoon meegeven. Stemmen moeten hierdoor iets beter worden opgevangen.

Naast AI maakt ook RCS zijn intrede in iOS 18. Na maanden van smeekbedes van Google en later ook Samsung heeft Apple besloten de sms-opvolger in iOS te integreren. Android-gebruikers krijgen door de komst van RCS toegang tot typindicatoren, leesbewijzen en verbeterde encryptie.

In juni lanceert Apple zijn nieuwste mobiele OS. Zoals gewoonlijk gebeurt dat tijdens het WWDC: het jaarlijkse ontwikkelaarsevent van de gigant. Verwacht wordt dat het bedrijf tijdens dat event meer AI-functies en -diensten gaat aankondigen. Pas later in het jaar, met de komst van de iPhone 16-serie na de zomer, komt iOS 18 voor iedereen beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business