Accountdelen op Disney+ gaat vanaf juni geld kosten

Disney+
© iStock / David Peperkamp
Streamingdienst Disney+ gaat vanaf deze zomer geld vragen voor het delen van accounts. Eerder dit jaar kwam Disney al met een verbod op accountdelen.

Sinds 14 maart is het volgens de gebruiksvoorwaarden verboden om inloggegevens te delen. Disney heeft, voor zover bekend, tot op heden geen stappen ondernomen om dat ook daadwerkelijk te voorkomen. Disney-CEO Bob Iger meldt tegenover nieuwszender CNBC dat het de maatregel deze zomer gaat invoeren. Vanaf dat moment moeten abonnees betalen om hun Disney+-account te delen. Iger zegt dat de maatregel vanaf juni in enkele landen wordt uitgerold.

In de maanden daarna breidt Disney+ het betaalde accountdelen uit naar alle markten waar het actief is. Die operatie zal tegen eind september zijn afgerond. Kortom: uiterlijk eind september zal je ook in België en Nederland moeten betalen om een account te delen. Hoeveel het toevoegen van een huishouden gaat kosten, laat Iger vooralsnog in het midden. Netflix vraagt voor elk extra plekje in je huishouden 3,99 euro per maand.

Iger laat eveneens onbesproken hoe Disney zal controleren of een account wordt gedeeld. Bij Netflix wordt dit gecontroleerd aan de hand van het IP-adres. Dat geldt wel enkel voor vaste apparaten: via je laptop, smartphone en tablet kan je ongestoord verder kijken. Alleen wanneer je inlogt op een tv, Chromecast of een ander vast apparaat, kan de weergave geblokkeerd worden.

HBO Max kiest dezelfde weg

In navolging van Netflix en Disney+ gaat ook HBO Max (ook: Max) het delen van accounts verbieden. Het bedrijf wacht daarmee nog gedeeltelijk tot 2025. Dan zal het bedrijf ook een betaalde vorm van delen in zijn catalogus introduceren. Daarmee zijn alle grote wereldwijde streamingsdiensten om. Dat ze hun beleid aanpassen en accountdelen verbieden, heeft te maken met de economische situatie.

Dat toont zich ook in de opkomst van diverse reclame-abonnementen. Disney en Netflix kwamen reeds met advertentie-abonnementen om de kosten te drukken. Ook Amazon waagt zich daar nu aan en biedt Prime-klanten de mogelijkheid de advertenties af te kopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business