Nieuws

Google Pixel 9 krijgt SOS-functie voor noodgevallen

Pixel 9 mini
© OnLeaks
Na Apple gaat ook Google aan de slag met een SOS-functie voor zijn Pixel 9-serie. Net als bij Apple werkt dit noodcommunicatiesysteem via satellieten.

Eerder bleek al dat Google werkte aan SOS-satellietcommunicatie voor Pixel-smartphones. De code die de functie moest aandrijven stond zelfs al op diverse Pixel-toestellen. Recent kwam verder naar buiten dat Android 15 uitgebreide satellietondersteuning gaat bieden. Dit houdt in dat je straks al je contacten kan bereiken via de SOS-noodcommunicatie, niet alleen hulpdiensten. Nieuwe informatie van tipster Kamila Wojciechowska bevestigt nogmaals de komst van een SOS-functie naar Pixel-smartphones.

Wojciechowska benadrukt dat de functie enkel naar de Pixel 9-serie komt. Dat heeft te maken met de geïntegreerde modem, die deze keer ondersteuning biedt voor satellietcommunicatie (NTN). Deze netwerkstandaard wordt niet ondersteund door de modems in oudere Pixel-telefoons. Alle Tensor G4-aangedreven toestellen beschikken over dit voordeel. Naast de Pixel 9-serie zal in de toekomst ook de Pixel Fold 2 en de Pixel 9a hiervan gebruik kunnen maken.

Momenteel lijkt er nog wel één ‘maar’ aan verbonden. Google werkt volgens Wojciechowska samen met telecomproviders voor het aanbieden van SOS-satellietcommunicatie. T-Mobile zal wereldwijd de eerste provider zijn waarmee Google samenwerkt. Op termijn zal Google andere providers aansluiten. Via de SOS-functie kan men berichten versturen. Bellen is niet mogelijk.

Zo werkt SOS-noodcommunicatie op Pixels

Net als bij Apple kan je via de SOS-functie contact opnemen met hulpdiensten. Google laat je verder je noodcontacten op de hoogte brengen van mogelijk gevaar. Voordat je met de hulpdiensten wordt verbonden, worden er eerst een aantal standaardvragen gesteld. De vragen helpen bij het in kaart brengen van de situatie. Dit zijn de vragen die Wojciechowska wist te ontrafelen:

  • Wat is er gebeurd?
  • Ademt iedereen?
  • Hoeveel mensen zijn er in totaal [vermist/gevangen]?
  • Wat beschrijft uw situatie het best?
  • Wat staat er in brand?
  • Zijn er wapens bij betrokken?
  • Wat voor soort voertuig of vaartuig?
  • Is één van deze zaken van toepassing?

De tijd zal moeten uitwijzen hoe de functie er exact uit komt te zien. Google heeft zich er vooralsnog niet over uitgelaten. Onduidelijk is ook of gebruikers straks voor satellietcommunicatie moeten betalen. Apple biedt de functie voor een beperkte duur gratis aan. Vermoedelijk moet je daarna een abonnement afsluiten om de dienst te kunnen blijven gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business