Nieuws

Google bouwt datacenter in Groningen voor 600 miljoen

Google Groningen datacenter
© Google
Google heeft dinsdag aangekondigd voor 600 miljoen euro te investeren in een datacenter in de Nederlandse provincie Groningen. Het datacenter moet 125 directe banen opleveren.

Begin deze maand kwam Google al met een flinke investering voor de bouw van een datacenter in het Belgische Farciennes. Ook investeerde Google toen in een bestaand datacenter in Saint-Ghislain. Ditmaal opent Google een pot geld voor de bouw van een datacenter in Nederland, in de provincie Groningen. De bouw daarvan gaat het bedrijf bij elkaar 600 miljoen euro kosten.

Meer banen in datacenters

Het is niet de eerste keer dat Google een datacenter in Groningen bouwt. In 2016 opende het bedrijf al een serverpark in de Eemshaven. In 2021 volgde er een datacenter in het Noord-Hollanse Middenmeer. Samen bieden deze datacenters al 670 directe banen. Het nieuwe datacenter zal dit aantal met 125 banen verhogen, schat Google.

Uit een rapport van Deloitte blijkt dat datacenters ook op economisch vlak veel opleveren. Tussen 2017 en 2022 genereerden de datacenterinvesteringen van Google “gemiddeld zo’n 840 miljoen euro per jaar aan directe, 700 miljoen euro aan indirecte en 200 miljoen euro aan geïnduceerde economische impact”, aldus de zoekgigant.

Nut en noodzaak

De bouw van het datacenter in Groningen helpt organisaties en ondernemers in Nederland “over te stappen naar de cloud”, aldus Google. Ook consumenten profiteren van het datacenter. De toenemende populariteit van AI en het streamen van video’s vereisen steeds meer servercapaciteit. Heel wat AI-taken die de zoekgigant nu aanbiedt, worden namelijk op zijn eigen servers verwerkt. Dat geldt voor Gemini, maar ook de slimme fotobewerkingsfuncties van de Foto’s-app.

Daarnaast kijken consumenten maar wat graag YouTube-video’s. Ook die moet het bedrijf in de cloud, en dus ergens in een serverpark, opslaan. Het duurt nog wel even voordat je filmpjes kan streamen die in Groningen staan opgeslagen: de bouw gaat nu pas van start.

Duurzaam datacenter

Net als in België belooft Google in Nederland een “goede huisvader” te zijn voor de planeet. Het bedrijf ondertekende in februari een overeenkomst met Shell en Eneco voor de afname van ruim 700 megawatt aan schone energie. Dit moet Google helpen om zijn doelstelling van netto-nuluitstoot voor datacenters en kantoren te behalen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business