Nieuws

Downgrade voor M2-chip in nieuwe iPad Air

Apple Pencil Pro
© Apple
De M2-chip in de nieuwe iPad Air zou dezelfde moeten zijn als die in de iPad Pro van 2022. Dat blijkt echter niet zo te zijn.

In 2020 schudde Apple de chipmarkt door elkaar: in plaats van chips af te nemen bij Intel, zou het vanaf nu zelf processors maken voor Apple-apparaten. Die krijgen daardoor hun eigen soort chips, wat de prestaties wel ten goede kwam. Voor consumenten is het wel iets onduidelijker wat ze precies in huis halen, vooral aangezien de ene M2-chip de andere niet blijkt.

Tijdens het Apple-evenement van in begin mei lanceerde Apple twee nieuwe tablets: een nieuwe iPad Air en een iPad Pro, allebei te krijgen in twee verschillende formaten. De iPad Pro probeert op alle vlakken het beste van het beste te bieden en slaagt daar ook in. Tegelijkertijd bracht het merk ook de nieuwe iPad Air uit: minder krachtig, maar vooral: minder duur. Dat het minder dure toestel voor een kleine meerprijs ook beschikbaar is met een groter scherm, is alleen maar goed nieuws voor consumenten.

Van 10 naar 9 kernen

Met die interessante iPad Air is echter wel wat aan de hand. Al bij de lancering van het toestel maakte Apple bekend dat er een M2-chip in zat. De fabrikant lijkt die processor ondertussen wel te downgraden: op pagina’s met productdetails valt plots te lezen dat de chip een GPU met 9 cores heeft. Op moment van schrijven is dat nog niet overal het geval: sommige pagina’s hebben het nog over 10 cores, zoals de chip voordien geconfigureerd werd. 9to5Mac meent dat de aanpassing ergens in de laatste 10 dagen gebeurde. Dat zou ook meteen verklaren waarom nog niet alle documentatie werd aangepast.

Bij de lancering van het nieuwe toestel leek Apple nog niet van plan om een downgrade uit te voeren. In de lanceringsberichten staat, ook vandaag nog, te lezen dat de iPad Air (2024) een M2-chip met 10 GPU-cores meekrijgt. Waarom Apple inmiddels een GPU-core schrapte is niet geweten.

Of je zal merken dat die nieuwe M2-chip een grafische rekenkern minder heeft? Dat valt moeilijk te bepalen zonder dat eerst uitvoerig te testen. De kans is groot dat de impact op het toestel eerder gering is. Hoe dan ook: heb je nog een oude iPad Air liggen, dan blijft de nieuwe vast een zeker een flinke upgrade. Ook op het vlak van de CPU en de NPU gingen de chips vooruit, en de grootste verbeteringen zouden van daar moeten komen.

Uitgelicht artikel Apple iPad Pro Oud of nieuw: welke iPad biedt de beste koop?
appleapple siliconipad airipad proiPadstablets

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen