Nieuws

Elon Musk laat rechtszaak tegen OpenAI vallen 

Elon Musk boos
© photosince / shutterstock.com
Elon Musk heeft een rechtszaak laten vallen die hij tegen OpenAI had aangespannen. Normaal gezien zou die een dag later van start gegaan zijn in Californië.

Musk had de medeoprichters van OpenAI, Sam Altman en Greg Brockman, ervan beschuldigd om de nonprofitstatus van het bedrijf te schenden. Zij zouden vooral winst willen maken en niet meer gefocust zijn op het ontwikkelen van AI om de mensheid vooruit te helpen. Opvallend is dat Musk de rechtszaak zelf terugtrekt, een dag voordat de rechter had moeten oordelen over het verzoek van OpenAI om de zaak te laten seponeren. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsnetwerk CNBC.

In de 35 pagina’s tellende aanklacht beschuldigde Musk OpenAI ervan een “niet-transparante, de facto dochteronderneming te zijn van Microsoft”. Die laatste investeerde 13 miljard dollar in het AI-bedrijf en heeft een aandeel van 49 procent. Microsoft gebruikt de artificiële intelligentie van OpenAI voor zijn Copilot-programma. Dat zit intussen al diep geïntegreerd in belangrijke platformen als Windows en Office.

OpenAI wil tech afschermen

Naar verluidt wilde OpenAI de rechtszaak zelf laten seponeren, met als argument dat Musk eender welke informatie zou gebruiken om zich toegang te verschaffen tot “dossiers met vertrouwelijke info en eigen technologie”. Dat weet Bloomberg. Nog volgens OpenAI was er geen grond om die gevoelige informatie te laten inkijken.

Musk houdt er een speciale relatie op na het het AI-bedrijf, aangezien hij bij de oprichting ervan in 2015 mee aan de wieg stond. Drie jaar later zou hij het bedrijven verlaten uit onvrede over strategische beslissingen van de directie. Intussen heeft hij met xAI zijn eigen bedrijf dat artificiële intelligentie ontwikkelt. Daar wordt gebouwd aan Grok, een rivaal voor ChatGPT die ingebakken zit in X en beschikbaar is voor betalende gebruikers. xAI haalde onlangs nog 6 miljard dollar op bij een investeringsronde. Onder meer Andreessen Horowitz en Sequoia Capital deden een duit in het zakje.

Afgelopen maandag zei Musk nog dat hij Apple-toestellen ging verbannen bij zijn bedrijf, nadat Apple ChatGPT had geïntegreerd in zijn besturingssystemen via een partnerschap met OpenAI.

Uitgelicht artikel Siri Apple AI Apple heeft AI-deal met OpenAI, nog steeds gesprekken met Google
artificiële intelligentieelon muskOpenAIxAI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals