ARM eist dat Qualcomm stopt met Snapdragon X Elite-chips

Qualcomm snapdragon
© Qualcomm
Qualcomm beschikt volgens ARM niet over de juiste licenties om aangepaste ARM-chipsets te ontwerpen, zoals de Snapdragon X Elite- en X Plus-processoren voor Windows.

ARM heeft Qualcomm verzocht om de “ontwerpen van de chips te vernietigen” en ze niet te gebruiken voor de productie van chipsets. Dat meldt ARM in een verklaring aan Reuters. Wat de gevolgen zijn voor de toekomst van Qualcomms ARM-chipsets voor Windows, is nog onduidelijk. Het Amerikaanse chipbedrijf presenteerde vorig jaar zijn eerste ARM-chipsets in de Snapdragon X-serie, de X Elite. Dit voorjaar lanceerde de chipontwikkelaar nog de Snapdragon X Plus-chipset. De eerste laptops met de Snapdragon X-processoren liggen al vanaf 18 juni in de winkels.

Aangepaste ARM-processoren

ARM stelt dat Qualcomm niet over de juiste licenties beschikt om aangepaste ARM-chips te ontwikkelen. Concreet gaat het om de ontwerpen van de kernen in de ARM-chipset. Deze heeft Qualcomm ditmaal ‘zelf’ ontwikkeld, wat op zich mag: zolang bedrijven een licentie afnemen bij ARM. Qualcomm is echter van mening dat het in dit geval geen licentie nodig heeft. Het bedrijf heeft de kernen namelijk niet helemaal zelf ontworpen. Dit gebeurde bij Nuvia, dat later door Qualcomm werd overgenomen.

Nuvia beschikte wel over een licentie en mocht zodoende zelf ontwerpen maken. Ten tijde van de overname van Nuvia kwam die licentie echter te vervallen. Qualcomm had, volgens ARM, dus een nieuwe licentie moeten afnemen om de Nuvia-ontwerpen te mogen gebruiken. Dat is echter nooit gebeurd en dus pleegt Qualcomm inbreuk op het intellectuele eigendom (IP) van het Britse bedrijf.

Daarom verzoekt ARM de chipontwikkelaar om het gebruik onmiddellijk te staken. De kans is groot dat er achter de schermen wordt gewerkt aan een oplossing. Het zou een flinke domper zijn voor Qualcomm als het de Snapdragon X Elite en X Plus moet schrappen. De chipsets vormen de eerste serieuze tegenaanval op Apples Silicon M-serie. Ook Apple gebruikt daarvoor kernen van de Britse IP-houder.

Uitgelicht artikel Qualcomm snapdragon Vanaf deze zomer Windows-laptops met Snapdragon X Elite-chip te krijgen
aiarmcopilotmicrosoftqualcommwindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals