TikTok komt met tweede Instagram-kopie genaamd Whee

TikTok Whee
© TikTok
Whee is alweer de tweede Instagram-concurrent van TikTok. Via Whee kan je foto's delen met je contacten in een Instagram-achtige tijdlijn.

In april introduceerde TikTok al een soortgelijke dienst, genaamd TikTok Notes. Ook via Notes kun je foto’s en video’s delen, zij het via een openbaar profiel. Whee daarentegen laat je enkel foto’s delen met contacten. De interface ziet er ook compleet anders uit. Waar de Notes-app de kenmerken overnam van Pinterest, is Whee duidelijk een ‘kopie’ van Instagram.

De verticale tijdlijn wordt gevuld met foto’s, bijschriften en enkele uitgelichte reacties. Gebruikers kunnen via de tijdlijn direct een like achterlaten en op het bericht reageren. Ook kan je vanaf de tijdlijn direct een privégesprek starten met de maker. Ook voor die privégesprekken geldt dat je ze enkel kunt voeren met je eigen contacten. Wie dat zijn, hangt af van wie je de volgverzoeken accepteert. Het is dus niet zo dat al je contacten je automatisch kunnen volgen op Whee.

Functioneel gezien is Whee vrij beperkt. In tegenstelling tot TikTok Notes beschikt Whee bijvoorbeeld niet over losse “Voor jou”- en “Volgend”-tabbladen. Inloggen doe je net als op Notes via je TikTok-account.

Uitgelicht artikel TikTok TikTok ziet vertrek uit de VS als reële optie

Komt Whee naar Europa?

Whee is momenteel al te vinden in de Google Play Store, maar is vooralsnog niet beschikbaar in de EU of de VS. Volgens Android-expert Artem Russakovski is het platform live in een “handvol landen”. Er is echter al een installatiebestand gelekt van TikToks nieuwste socialemediaplatform.

De komst van Whee naar Europa in zijn huidige vorm lijkt overigens onwaarschijnlijk. De EU heeft eerder al aangegeven dat socialemediaplatforms niet zomaar diensten aan elkaar mogen koppelen. Zo werd Meta al gewaarschuwd voor de integratie van Instagram en Threads. Volgens de Digital Markets Act (DMA) is het niet toegestaan dat platformen zomaar gebruikersgegevens delen, zelfs als ze onder hetzelfde bedrijf vallen. Dat geldt vermoedelijk ook voor TikTok, Notes en nu Whee.

ontspanningsociale mediatiktoktiktok noteswhee

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals