[Opinie] De LG V30 heeft alles wat je vandaag zou willen in een topsmartphone. Ik wil hem nu kopen, maar dat gaat niet. Je moet namelijk eerst de concurrentie bewonderen dit eindejaar.

LG heeft op technologiebeurs IFA de V30 aan de wereld getoond. Waar ik eerder dit jaar al lovend was over de G6 met enkele puntjes van kritiek, heeft LG beslist om net al die puntjes aan te pakken. Het resultaat is een prachtig toestel dat je onmiddellijk wil omarmen, maar dat gaat niet. Vooraleer dat mogelijk is, rolt LG de rode loper uit om de concurrentie vrij spel te geven, met de Samsung Galaxy Note 8 en iPhone 8 op kop.

Always-on-plezier

[related_article id=”212615″]

Waarom moet je de V30 hebben? Ik heb hem nog niet uitgebreid kunnen testen, maar alles voelt goed aan dit toestel. Het oledscherm is voor mij persoonlijk de belangrijkste troef. Ik ben fan van een always-on scherm. Niets is zo handig als een blik op je telefoon te werpen en al direct het uur of een icoontje dat je een WhatsApp of sms hebt ontvangen te zien. Bij Samsung kleuren die tekens helder op de zwarte achtergrond. LG moest het doen met een sober, dof lcd-beeld om de batterij te besparen, maar dat moet nu niet meer.

De 18:9-schermverhouding (ik weet het, pure marketing, 2:1 is correcter) is overigens een voltreffer; ik mis het smalle profiel elke keer ik naar een ander toestel met een klassieke 16:9-schermverhouding overschakel..

Derde argument: LG heeft de discriminatie van Europa achterwege gelaten. De LG G6 kreeg een kwalitatieve Quad DAC hoofdtelefoonaansluiting in Zuid-Korea en draadloos laden in de Verenigde Staten. Wij kregen niets. De LG V30 heeft beide aan boord, zoals het hoort.

Het tweede scherm is verdwenen. Terecht overigens, ik heb daar nooit de meerwaarde ingezien behalve dat je ‘anders doet dan de rest’.

Het uiterlijk heeft LG ook aangepakt met de V30. De fabrikant vervaardigt de G6 uit premium materialen, maar het voelde zo helemaal niet aan. De V30 heeft aan de voor- en achterkant Gorilla Glass 5 (net zoals de Samsung Galaxy S8) en buigt een beetje af naar de rand. Voor alle duidelijkheid: het glas buigt, niet het scherm zoals bij Samsung. Het tweede scherm dat op de V20 en V10 aanwezig was, is verdwenen. Terecht overigens, ik heb daar nooit de meerwaarde van ingezien, behalve dat je ‘anders doet dan de rest’.

Geilen op Samsung

Ik geef eerlijk toe dat de LG G6 een beter toestel is dan de Samsung Galaxy S8, maar toch heb ik die laatste dagelijks gebruikt in plaats van de G6. Het oog wil ook wat, en het complete design zorgt maanden na aankoop nog steeds voor voldoening. De LG V30 lijkt opvallend sterk op de telefoon van Samsung, behalve dat het scherm niet mee over de randen buigt. Spijtig dat ze het B&O-logo zo prominent aan de achterkant van het toestel willen promoten. Het toestel ziet er premium genoeg uit, dit maakt het net erger.

Dat de LG V30 de allereerste smartphone is met een lichtsterke f/1.6-lens is leuk, maar vandaag is fotosoftware net zo belangrijk als camerahardware.

Tot slot mag je de dubbele camera niet vergeten. In tegenstelling tot alle andere dubbele camera’s op andere topsmartphones, is LG de enige die een breedhoekvariant als tweede camera heeft. Ik stond er zelf versteld van hoe leuk en handig deze functie is in het dagelijkse leven. Een telezoomlens (Apple, Samsung) of een zwartwitlens (Huawei, OnePlus, Nokia) is fijn, maar je moet het effect van een échte breedhoeklens op de LG G6 echt zien om te geloven.

[related_article id=”216383″]

Dat de LG V30 de allereerste smartphone is met een lichtsterke f/1.6-lens is leuk, maar vandaag is fotosoftware net zo belangrijk als camerahardware. Afwachten of ze daar met koning Samsung kunnen wedijveren. Anderzijds: de LG V30 zou de blauwdruk moeten zijn voor de nieuwe Google Pixel 2 Plus later dit jaar, en die had vorig jaar heel straffe fotosoftware.

(Niet) wachten

Dit allemaal zorgt ervoor dat de LG V30 dé smartphone wordt van dit eindejaar, onder voorbehoud dat de autonomie om één of andere gekke reden abominabel zou zijn. Ik wacht nog op één detail: de prijs. De kloefkappers bij Samsung prikken 999 euro als prijskaartje voor de Galaxy Note 8, die andere topsmartphone van het eindejaar. Ik hoop dat LG het logische verstand laat zegevieren en minimaal 200 euro onder dat prijskaartje blijft. Laat Samsung en Apple maar de wedstrijd ‘om ter duurste smartphone’ winnen.

De kloefkappers bij Samsung prikken 999 euro als prijskaartje voor de Galaxy Note 8, die andere topsmartphone van het eindejaar.

[related_article id=”218131″]

Ik wil nu de LG V30 bestellen en in huis halen, maar dat kan niet. Behalve in Zuid-Korea waar je het toestel vanaf 21 september kan kopen. Ergens in het vierde kwartaal van dit jaar kan je de LG V30 ook bij ons verwelkomen. Waarom zo vaag? Is dat begin oktober? Of eind november? Tegen die tijd kan je al kiezen tussen de Samsung Galaxy Note 8, iPhone 8 en Google Pixel 2 (Plus) – als die deze keer wel bij ons verschijnt – en zijn de eindejaarspromo’s actief op bestaande vlaggenschepen.

Wanneer Samsung of Apple later dan de rest komt, wachten mensen wel. Wanneer LG dat doet, nemen ze iets anders. Dit was het moment om die autoriteit af te dwingen. De tijd dringt voor LG.