Webcam Huawei Matebook X Pro laptop is ‘verkeerd’ geplaatst

[Opinie] Laptops veranderen steeds meer in een modeproduct, is dit echter waar de toekomst zou moeten liggen voor laptops. Waar eindigt design en begint functionaliteit?

Steeds meer technologiebedrijven lijken zich om te keren tot modebedrijven. Ze gaan natuurlijk geen kleding verkopen, maar design staat tegenwoordig voorop bij producten die gelanceerd worden. Er wordt nog wel hard gewerkt aan betere hardware voor in de telefoon, maar dit moet steeds vaker passen in het design van een fabrikant. Ik kan mij dan ook moeilijk voorstellen hoe een goed overleg tussen de design en hardware afdeling plaatsvindt zonder de nodige discussies over beperkingen door het design. Smartphones, en zeker ook laptops, moeten tegenwoordig immers steeds dunner en kleiner worden met meer scherm.

Webcams

Dat laptops steeds dunner en kleiner moeten worden heeft effect op een aantal locaties op een laptop. Allereerst worden laptops steeds dunner waardoor de batterij krimpt, een de prestaties omlaaggaan. Dunnere behuizingen leveren immers enkel slechtere koelingssituaties op omdat er weinig tot geen luchtbeweging is binnen de behuizing. Ten tweede is er een beperking voor de randen rondom het beeldscherm. Waar toetsenborden vaak nog wel wat ruimte om zich heen hebben om gemakkelijk in te krimpen zonder effect, is dat niet zo bij het beeldscherm.

Schermranden verkleinen betekent blijkbaar ook webcam verplaatsen

Allereerst zijn er eigenlijk altijd verschillende ontvangers aanwezig in de behuizing voor zowel Wi-Fi, Bluetooth evenals een optionele ontvanger voor het mobiele netwerk. Echter is er nog meer aanwezig in de behuizing, meestal ten minste. Het gaat natuurlijk om de webcam. Bij de meeste laptops zit deze bovenaan het beeldscherm waardoor deze direct gericht staat op je gezicht. Ga je de schermranden verkleinen dan is er echter geen grote kans dat deze kan blijven, zo denken de meeste bedrijven. Ook Huawei, helaas. Rest in piece, webcam in bezels rond het beeldscherm…

Huawei Matebook X

Je hebt veel manieren om een webcam ergens te plaatsen, zo bedacht Dell zich dat deze onderaan in het midden wel prima staat. Ook Lenovo vond het een goed idee om de webcam onderaan het scherm te plaatsen. Huawei had mogelijk dezelfde gedachten, echter kwam het met een revolutionair idee. Of het een revolutie gaat brengen… waarschijnlijk niet. De webcam zit bij de Matebook X namelijk niet precies onder het scherm.

De webcam zit bij de Huawei Matebook X namelijk in een toets op het toetsenbord, zodra je daarop klikt zal de webcam verschijnen. De webcam zit normaliter dus weggewerkt, en dat geeft het wel een extra privacy-aspect, hij kan namelijk niet hardwarematig geopend worden zonder er zelf op te drukken. Voor zover echter de goede punten, want vervolgens kan iedereen je neusharen gaan bewonderen. De camera zit zover naar beneden dat ik toen ik de webcam van de laptop uit had geprobeerd versteld stond van hoe slecht het idee is. Normaliter krijg je bij een webcam een mooi ‘overzicht’ van iemand zijn voorhoofd. Bij deze uitwerking krijg je echter een beeld van iemands kin, neus en ook wel het voorhoofd, maar vooral de eerste twee.

Leuk idee

Ik moet Huawei wel een prijsje geven voor het leuke idee. Waar Dell en Lenovo de webcam verplaatsen van boven naar onder het beeldscherm, is er bij Huawei een specifieke knop. De vraag is echter, wil de consument dat. Waar ligt het punt dat design en leuke ideeën onder doen voor gebruiksvriendelijkheid. Ik zou zeggen dat we inmiddels al voorbij dat punt zijn.

Rust zacht, webcam.

Prima is het woord dat ik zoek voor het omschrijven van het verkleinen van laptops. Soms zijn de schermranden immers wel veel te groot. Deze verkleining is inmiddels echter doorgeschoten naar het verplaatsen van functionele onderdelen, en dat is waar ik graag een lijn trek. Ik wou bijna zeggen: “waar ik graag een minuutje stilte voor vraag.” Maar dat is denk ik ook wel van belang. Laptops bestaan om functioneel te zijn voor eenieder, en de webcam hoort dan ook gewoon bovenaan. Mijn opinie zal echter waarschijnlijk niet aanhoord worden, dus tot deze wel aanhoord wordt: rust zacht, webcam.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business