Met een smartphone filmen in het donker blijft een uitdaging, tenzij je de OPPO Reno4 Pro 5G gebruikt. De telefoon zet een nieuwe maatstaf dankzij innovatieve technologie.

Advertentie

Dankzij apps zoals TikTok en de grotere bandbreedte van 4G en 5G, gebruiken we onze smartphones steeds vaker om video’s te maken en de resultaten online te delen. Een foto zegt meer dan woorden, maar een bewegend beeld vertelt een nog rijker verhaal en laat toe om je nog creatiever uit te drukken.

Camerakwaliteit is een belangrijk strijdveld voor smartphonefabrikanten, met vooral veel aandacht voor de prestaties bij weinig licht. Smartphonecamera’s maken vandaag veel betere nachtelijke foto’s dan vroeger, maar ze zijn nog steeds beperkt als het gaat om nachtelijke video’s. Dat komt doordat het verbeteren van de videoprestaties in het donker een veel grotere uitdaging is.

De uitdaging

Door de beperkte ruimte in een smartphone, zijn er grenzen aan het formaat sensor dat je kan gebruiken, waardoor ondersteuning van software nodig is om meer lichtinformatie te verzamelen. Bestaande algoritmen laten toe om meerdere foto’s tegelijk te maken en stapelen die afbeeldingen om de helderheid te verhogen en meer details zichtbaar te maken. Die aanpak werkt niet voor nachtelijke video’s, omdat een video in essentie een opeenvolging van foto’s (frames) is.

Typisch schiet de camera van een smartphone video in 1080p aan 60 fps, ofwel 60 frames met een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels in één seconde. Om de videokwaliteit te verbeteren, zou het nachtalgoritme in staat moeten zijn om één frame in 16 milliseconden te optimaliseren, terwijl de kwaliteit van het beeld gegarandeerd blijft. Bestaande algoritmen hebben hiervoor evenwel zo’n 5 tot 10 seconden nodig.

Grotere sensor

Om de videoprestaties bij weinig licht te verbeteren, zijn betere camera’s, processors, algoritmes en coördinatie tussen software en hardware nodig. Met die wetenschap in het achterhoofd gingen de ingenieurs van OPPO de uitdaging aan om nachtelijke video-opnamen met de Reno4 Pro 5G naar een hoger niveau te tillen.

De Ultra Night-groothoekvideolens van de Reno4 Pro leent zich perfect voor nachtelijke opnames, dankzij de geoptimaliseerde IMX708-beeldsensor van Sony. De sensor heeft een pixelgrootte van 1,4 μm en ondersteunt 4-in-1 pixelaggregatie voor een gesynthetiseerde pixel van 2,8 μm. Hoe groter de pixels, hoe meer lichtinformatie de sensor kan registreren. Bovendien is hij aangepast om video op te nemen in 16:9, waardoor video’s niet moeten worden bijgesneden en er meer ruimte is voor videobewerking zonder kwaliteitsverlies.

Ultra Night Video

De aangepaste hardware maakt nachtopnamen mogelijk, maar het is de software die ervoor zorgt dat de Reno4 Pro op dit vlak echt uitblinkt. Het door OPPO zelf ontwikkelde Ultra Night Video-algoritme stelt de sensor in staat om 74,4% meer licht op te vangen in extreem donkere scènes.

Een helderder beeld heeft evenwel ook als gevolg dat bewegingsonscherpte en ruis beter zichtbaar worden. OPPO’s algoritme pakt ruis aan op pixelniveau en optimaliseert twee aangrenzende frames in een tijdsspanne van 5 milliseconden om bewegingsonscherpte te vermijden bij nachtvideo’s in 1080p aan 30fps. Tot slot wordt ook het dynamisch bereik verbeterd, zodat kleuren niet worden uitgewassen.

Het algoritme maximaliseert de prestaties van de sensor, zodat de Reno4 Pro de beste resultaten van het moment levert voor nachtelijke video. Nadat OPPO reeds op vlak van snelladen de toon zette met zijn 65W SuperVOOC 2.0-laadtechnologie, is het opnieuw pionier met een innovatie die de ervaring van de consument aanzienlijk verbetert. Leer meer over de cameramogelijkheden van de OPPO Reno4 Pro 5G.

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here