Elektrische scooter kopen? Met deze tips kies je een model dat bij je past

Op zoek naar een elektrische scooter om mee naar werk te gaan of plezierritjes op te maken in de zomer?

Advertentie

Om zoveel mogelijk van je aankoop te genieten, is het belangrijk dat je niet alleen de juiste scooterverzekering, maar ook het juiste model scooter kiest. Met deze tips helpen wij je een elektrische scooter te kiezen die echt bij je past.

Actieradius van je e-scooter

De batterij van de elektrische scooter is het belangrijkste component om te overwegen. De capaciteit van dit onderdeel bepaalt immers hoe ver jij kunt gaan met jouw vervoersmiddel voor je de accu moet opladen. Aangezien het zomaar zes uur of langer kan duren om de batterij volledig op te laden, kies je het beste een scooter met een actieradius die groot genoeg is zodat je deze enkel ’s nachts hoeft op te laden. Sommige modellen hebben enkel een bereik van 50 km, andere van 100 km of meer. Er zijn ook e-scooters waarbij je de mogelijkheid hebt een extra batterij aan te sluiten om zo de actieradius te vergroten.

Wel of geen verwijderbare batterij?

Sommige e-scooters hebben een batterij die verwijderbaar is. Dit is handig wanneer je geen laadpunt vlak bij de plaats hebt waar je je scooter parkeert. Zeker als je in een appartementencomplex woont is het echt een uitkomst. Let er wel op dat de batterij los van de scooter op te laden is. Dit is namelijk niet altijd het geval.

Vermogen van de e-scooter

De maximale snelheid van je elektrische vervoersmiddel is afhankelijk van het vermogen. Vaak wordt er bij het benoemen van het vermogen verwezen naar de bekendere brandstofequivalent van de scooter. Hoewel brandstofscooters en e-scooters niet zo eenvoudig met elkaar te vergelijken zijn, worden de meeste e-scooters als 50cc of 125cc bestempeld. De zogenaamde 50cc e-scooter heeft een maximale snelheid van 45 km/h en zijn vermogen ligt tussen de 1000 en 4000 watt. Heeft de e-scooter een vermogen hoger dan 4000 watt of kun je er sneller dan 45 km/h mee? Dan wordt het onder de 125cc scooters geschaard. Dit betekent dat je er in Nederland niet op mag rijden zonder een motorrijbewijs. In België kan dat wel met een rijbewijs-B voor personenwagens.

Slimme scooter

Wil jij graag een slimme e-scooter? Tegenwoordig zijn sommige scooters, zoals de MQi GT van NIU, voorzien van een app. Ben jij vergeten waar je je scooter geparkeerd hebt? Middels deze app vind je de scooter gemakkelijk weer terug. Ook kun je op je telefoon je batterijstatus checken. Dit verkleint de kans dat je met een lege accu langs de kant van de weg komt te staan.

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here