RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Uitstekend 4-inch retinascherm
  • Solide bouwkwaliteit
  • Beschikbaar in verschillende kleuren
  • Goed batterijleven
CON
  • Duur in verhouding met andere midrange smartphones
  • Specificaties vergelijkbaar met de iPhone 5

Ben je een iPhone-gebruiker, maar heb je nog geen iPhone 5, dan is de iPhone 5c het overwegen waard. Heb je al een iPhone 5, dan denk je er beter eens twee keer over na.

Advertentie

iPhones zijn altijd al begeerlijke, high-end producten geweest, waarvoor mensen bereid zijn om een fikse prijs neer te tellen. Met de iPhone-lancering van 2013 heeft Apple het over een iets andere boeg gegooid: de iPhone 5s is het vlaggenschip en vult het traditionele slot van premium product, terwijl de iPhone 5c, die we hier gaan bespreken, zijn intrede maakt voor mensen die liever iets minder uitgeven.

Toch is de prijs nog steeds hoog in vergelijking met rivaliserende Android-toestellen. Het instapmodel van de iPhone 5c met 16GB kost 599 euro en voor het duurdere 32GB-model betaal je 699 euro. De iPhone 5s begint op 699 euro voor 16GB en is ook in een versie met 32GB (799 euro) of 64GB (899 euro) beschikbaar.

De iPhone 5c is misschien een budgettoestel volgens Apples maatstaf, maar in de brede zin van het woord is het dat allesbehalve.

Design

De meest opvallende vernieuwing van de iPhone 5c is de bouw van de behuizing, die is opgetrokken uit een naadloos plastic omhulsel over een metalen frame. Het algemene ontwerp is onmiddellijk herkenbaar als een iPhone met de ronde thuisknop onder het scherm, afgeronde hoeken en het Apple-logo op de achterkant.

Maar Apple heeft er voor de eerste keer voor gekozen om een telefoon in een reeks pastelkleuren uit te brengen. Naast wit, kan je ook kiezen voor een groene, blauwe, gele of roze iPhone 5c. Zwart hoort niet bij het aanbod. Wij hebben het roze model mogen testen, maar het lijkt ons niet waarschijnlijk dat die binnenkort in veel bedrijven te vinden zal zijn. De enige andere telefoonbouwer die zo gedurfd is met de kleuren van de behuizing, is Nokia.

Het plastic dat wordt gebruikt in de behuizing heeft een glimmende afwerking, maar biedt toch voldoende grip. Het materiaal is wel niet geheel ongevoelig voor krassen. Zoals bij vorige iPhones, is de batterij verborgen achter een achterpaneel dat je niet kan losmaken.

De ‘stille modus’-schakelaar en volumeknoppen zitten in de linkerrand verwerkt, terwijl de aan/uit-knop zich bovenaan bevindt. De audiojack zit langs onder, samen met de microfoon, Lightning-aansluiting en luidspreker. Langs de rechterrand van het toesel zit een sleuf voor een nano-simkaart.

De 132 gram wegende iPhone 5c voelt solide aan, maar ligt comfortabel in de hand – zelfs voor mensen met kleine handen. Hij is redelijk dun (8,97 millimeter) en heeft een formaat van 59,2 millimeter bij 124,4 millimeter.

Het retinascherm meet 4 inch diagonaal, maar de resolutie van 1.136 bij 640 pixels zorgt voor een scherp en duidelijk beeld met een pixeldichtheid van 326 ppi. Het IPS LCD-scherm ziet er levendig uit en het lijkt alsof de beelden van het scherm springen. De iOS 7-feature waardoor app-icoontjes een beetje bewegen wanneer je de telefoon beweegt, is een beetje ontstellend, maar geeft het geheel wel een 3D-uiterlijk.

Er is niets nieuws aan de schermspecificaties – het is hetzelfde als dat van de iPhone 5s en de iPhone 5. Dat zet meteen de toon voor de rest van de specificaties, want de iPhone 5c is in essentie niet veel meer dan een herverpakte iPhone 5.

Features

De iPhone 5c gebruikt dezelfde A6-processor van de iPhone 5. Hij beschikt ook over de zelfde 8 megapixelcamera aan de achterzijde, hetzelfde 4-inch retinascherm en dezelfde draadloze verbindingsmogelijkheden (dual-band 802.11a/b/g/n Wi-Fi en Bluetooth 4).

Maar er zijn ook enkele verschillen tussen de iPhone 5 en iPhone 5c. De sensor van de 1,2 megapixelcamera aan de voorkant heeft grotere pixels waardoor hij beter presteert bij weinig licht. De iPhone 5c ondersteunt ook een volledige set LTE-frequentiebanden, terwijl de iPhone 5 maar beperkte ondersteuning heeft voor LTE. Het batterijleven is ook verbeterd. De iPhone 5c belooft 10 uur bellen over 3G en 10 uur LTE-browsen, in vergelijking met 8 uur voor beiden op de iPhone 5. Batterijleven hangt natuurlijk sterk af van je gebruik, maar je zou een duidelijke verbetering moeten merken als je van de iPhone 5 upgrade naar de 5c.

De iPhone 5c is dan misschien niet Apples vlaggenschipsmartphone, maar de prijs is toch erg verschillend met die van midrange toestellen van andere aanbieders. Voor die prijs is het aanbod bovendien een beetje saai. Apple heeft bijvoorbeeld de iTouch-vingerafdruksensor bewaard voor de iPhone 5s en we zijn een beetje verrast dat er geen NFC aanwezig is (ook niet op de iPhone 5s trouwens). Hoewel sommige mensen misschien niet echt te vinden zijn voor een hele lading extra’s zoals op Samsung-toestellen, hadden we iets meer innovatie in de iPhone 5c kunnen waarderen van Apple.

Nieuw besturingssysteem: iOS 7

De grootste innovatie is dit jaar natuurlijk in iOS 7 gebeurd, maar dat besturingssysteem is niet exclusief voor de nieuwe iPhones. iOS 7 is beschikbaar voor de iPhone 4 en hoger, iPad 2 en hoger, en de 5e generatie iPod Touch – hoewel niet al deze toestellen van alle nieuwe features gebruik kunnen maken. Dit is niet de plaats voor een volledige bespreking van iOS 7 – daarvoor kan je hier terecht – maar het loont de moeite om enkele belangrijke punten aan te stippen.

iOS 7 heeft een volledige visuele makeover gekregen. Apple trekt de kleuren van de plastic behuizing door in het thema van het besturingssysteem en het ontwerp is ‘platter’ en strakker geworden. Ontwikkelaars zijn hun apps al volop aan het updaten naar de stijl van iOS 7. Er zijn heel wat nieuwe functionaliteiten, waaronder een controlecentrum voor snelle instellingen dat je oproept door van de onderkant van het scherm naar boven te vegen.

Wanneer je tweemaal op de thuisknop drukt, verschijnt er een nieuwe multitaskmenu, waar je een overzicht krijgt van alle apps die op dat moment open staan. Om een app te sluiten, veeg je hem naar boven uit het scherm.

Er zijn verder nog heel wat andere veranderingen onder het oppervlak, die nieuwe features toevoegen of oude verbeteren.

Conclusie

De kleurrijke verschijning van de iPhone 5c, plaatst het toestel duidelijk in het consumentenkamp, al is de relatief sobere witte uitvoering zeker ook een optie voor zakelijke gebruikers. Als je reeds een iPhone-gebruiker bent, maar je was nog niet overgeschakeld naar de iPhone 5, dan is de iPhone 5c het overwegen waard. Heb je al een iPhone 5, dan denk je er beter eens twee keer over na: er zijn weinig verschillen in specificaties tussen de iPhone 5 en iPhone 5c, en je bent maar een download verwijderd van iOS 7.

Advertentie