Reviews

OnePlus 5T review: T staat voor te laat

Voordelen
Groot 18:9-scherm
Betere camera
Snelle prestaties
Nadelen
Geen optische beeldstabilisatie
Nog steeds full HD
Aanbevolen prijs: €499 (64GB)
Waar te koop?
Totaalscore 9
Amper een half jaar na de lancering van de OnePlus 5 heeft het bedrijf al een opvolger klaar. De OnePlus 5T is de smartphone die de 5 had moeten zijn.

Deze review is onderdeel van onze grote ‘Smartphonegids 2017’ waarin we 44 smartphones hebben getest. Klik hier voor een overzicht van alle premium smartphones in de test.


De OnePlus 5T is de smartphone die de OnePlus 5 had moeten zijn. Nu we de olifant in de kamer hebben geadresseerd, kunnen we overgaan tot een verdere bespreking van het toestel. Tijdens de voorbije twee weken kon ik de telefoon uitgebreid testen en vergelijken met zijn voorganger, die ik sinds deze zomer als daily driver gebruik.

Onder de motorkap zijn de OnePlus 5 en 5T identiek.

Hetzelfde hart

Onder de motorkap zijn de OnePlus 5 en 5T identiek: dezelfde Snapdragon 835, 6 of 8 GB RAM, en 64 of 128 GB opslagcapaciteit. Ze presteren dan ook erg gelijkaardig. Voor een diepgaande bespreking van de prestaties verwijs ik je graag door naar onze review van de OnePlus 5. Hier volstaat het om te zeggen dat ook de OnePlus 5T een even snelle krachtpatser is als zijn voorganger.

Ook de autonomie ligt in dezelfde lijn. Het is geen enkel probleem om met overschot het einde van de dag te halen. Lichte gebruikers rekken het misschien zelfs tot twee dagen.

[related_article id=”216808″]

Ten slotte is ook de software onveranderd: OnePlus’ eigen OxygenOS, gebaseerd op Android 7.1.1. Opnieuw verwijs ik je naar onze review van de OnePlus 5 voor een overzicht van de interessantste functies, zoals de speciale leesmodus en ‘Do Not Disturb’ voor games. Pittig details: voor de OnePlus 5 is ondertussen een bètaversie van Android 8 beschikbaar. Over de 5T is nog geen nieuws.

18:9-scherm

Waar zitten dan de verschillen? Het eerste dat meteen opvalt is het 6 inch 18:9-scherm. OnePlus liet afgelopen zomer verstaan dat het de nieuwe schermverhouding nog niet kon realiseren op de OnePlus 5, maar voor de OnePlus 5T tekent ze wel present. Het blijft evenwel een full HD amoledscherm (1.080 x 2.160 pixels).

Beide schermen zijn nagenoeg gelijkwaardig van kwaliteit. De kleurtemperatuur is een tikje warmer op de 5T en er treedt minder kleurvervorming op onder extreme kijkhoeken. Ook van het vreemde ‘jelly’-effect dat bij de OnePlus 5 op sommige schermen voorkwam, is niet langer sprake.

Door het grotere 18:9-scherm worden schermranden tot een minimum gereduceerd, waardoor de telefoon een stuk moderner aanvoelt. Dat betekent dat de capacitieve knoppen onder het scherm zijn verdwenen. Ze maken plaats voor virtuele toetsen en een vingerafdruksensor aan de achterkant van het toestel. Die werkt nog altijd even snel en zit op de correcte plaats, centraal iets boven de helft.

Naast een vingerafdruksensor, kan je de OnePlus 5T ook met je gezicht ontgrendelen.

Gezichtsherkenning

OnePlus introduceert aanvullend gezichtsherkenning als nieuwe authenticatiemethode. Die technologie identificeert je op basis van meer dan 100 herkenningspunten om de telefoon te ontgrendelen. Het is niet zo geavanceerd als Face ID op de iPhone X, maar het werkt. OnePlus waarschuwt wel dat een vingerafdruk nog altijd veiliger is.

Of je de gezichtsherkenning effectief veel zal gebruiken, is een andere vraag. Je moet immers eerst het scherm aanzetten alvorens je gezicht kan worden herkend. Omdat mijn vinger natuurlijk op de vingerafdruksensor terechtkomt wanneer ik de telefoon oppak of uit mijn broekzak haal, is de telefoon vaak al ontgrendeld nog voor ik hem voor mijn gezicht breng.

Verbeterde camera

De dubbele camera is een laatste element dat door OnePlus onder handen werd genomen. De 16 MP hoofdcamera is dezelfde als op de OnePlus 5, maar de telefotolens werd vervangen door een ‘gewone’ 20 megapixelcamera. Beide lenzen hebben een diafragma van f/1.7. Die moet met name bij weinig licht betere resultaten afleveren dan voorheen.

Links de OnePlus 5, rechts de OnePlus 5T.

In omstandigheden waar de verlichtingssterkte onder 10 lux (= het licht van 10 kaarsjes op een afstand van één meter) ligt, treedt de tweede camera in actie. OnePlus maakt gebruik van pixel binning om vier pixels tot één grote pixel te combineren, zodat meer licht kan worden opgevangen. Dat vertaalt zich in minder ruis en meer details in je foto. Dat kon ik ook zelf vaststellen: hoe donkerder de situatie, hoe groter het verschil in kwaliteit tussen een foto van de OnePlus 5 of 5T.

Toch blijft de camera nog altijd de achilleshiel van OnePlus zijn smartphones. De kwaliteit staat nog niet op hetzelfde niveau als toppers zoals de Samsung Galaxy Note 8, Huawei Mate 10 Pro en iPhone 8 Plus. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat het prijskaartje beduidend lager ligt. De afwezigheid van optische beeldstabilisatie blijft evenwel een groot gemis.

Dit is de smartphone die we eigenlijk afgelopen zomer al hadden willen zien.

Conclusie

Ik haalde het in het begin van deze review reeds aan: in het geval van de OnePlus 5T staat de T voor ‘te laat’. Dit is de smartphone die we eigenlijk afgelopen zomer al hadden willen zien van het bedrijf. Wie toen de OnePlus 5 kocht mag zich dus met reden een beetje bekocht voelen. De verschillen zijn klein, maar de realiteit blijft dat OnePlus amper enkele maanden later al een gemoderniseerde versie van hetzelfde toestel aflevert, aan dezelfde prijs. Dat neemt niet weg dat de OnePlus 5 een uitstekende smartphone blijft, de OnePlus 5T is gewoon beter.


Benieuwd hoe de OnePlus 5T presteert tegenover de concurrentie? Download nu onze ‘Smartphonegids 2017’ voor een uitgebreid overzicht van specificaties en testresultaten.

[whitepaper title=”Smartphonegids 2017: kies de telefoon die bij je past” thumb_url=”https://cdn.techpulse.be/2017/12/smartphonegids_300.jpg” download_url=”https://www.pages02.net/minocmediaservices/download/20171214_techpulse_smartphones”]  [/whitepaper]

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business