Logitech G305 review
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Makkelijk mee te nemen
  • 9 maanden batterijduur in duurzaamheidsmodus
  • Lightspeed
  • Sterke prijs-kwaliteit
CON
  • Niet voor grote handen
  • Kliks zijn relatief luid
  • Gebruikt AA-batterij

Ben jij nog op zoek naar een betaalbare gaming muis? Dan is de Logitech G305 met Lightspeed een goede keuze.

Advertentie

Recent stelde Logitech ons voor aan de nieuwe G Series Color Collection, een selectie van bestaande en nieuwe producten die vanaf deze maand ook te verkrijgen zijn met een modern kleurtje. Zo werd de Logitech G733 gaming headset geïntroduceerd en is de recent uitgebrachte G915 TKL nu ook in het wit verkrijgbaar. Ook de G305, de goedkoopste Logitech-muis met Lightspeed ondersteuning, werd opgefrist en is nu beschikbaar in zwart, wit, paars en blauw. 

G305 maakt Lightspeed betaalbaar

Logitech G heeft een heel assortiment gaming producten beschikbaar dat moet voldoen aan de eisen van de beste competitieve gamers en daarom werd Lightspeed ontwikkeld, een draadloze technologie die ervoor zorgt dat kabels verleden tijd zijn zonder dat je daarvoor moet inboeten aan kwaliteit. Lightspeed zorgt er immers voor dat je geen vertragingen opmerkt en dat je signaal altijd even stabiel is als dat van een bekabelde muis. 

Logitech G305 review muis
Blauw is zeker niet voor iedereen, maar het is een optie.

Sinds de introductie mochten we al een hele reeks producten testen met de technologie aan boord, waaronder de Logitech G703 gaming muis, het G915 toetsenbord,… en nu dus ook de G305. Lightspeed heeft het in al die tijd nog nooit laten afweten. Plug en play, zo eenvoudig is het. We zijn dan ook heel blij dat Logitech met de G305 deze geweldige technologie ook betaalbaar maakt. Voor slechts 59,99 euro haal je deze draadloze muis al in huis, terwijl dat met uitzondering van de G603 (79,99 euro) je normaal minstens 100 euro kost. Maar waar zit dat verschil dan juist? We kijken even verder. 

HERO-sensor

De Logitech G305 maakt opnieuw gebruik van de HERO-sensor. Omdat het hier gaat om een gaming muis ondersteunt de sensor de nodige dpi’s, met een range van 200 tot 12.000dpi. De G305 kan tot 5 profielen met elk 5 dpi-niveaus intern opslaan. Bovendien is de sensor tot 10 keer zuiniger dan de gemiddelde sensor op een bedrade muis, want batterijduur is nu eenmaal belangrijk bij een draadloze muis.

De prestaties van de HERO-sensor ten opzichte van andere merken.

Om de kosten te drukken, werd er in dit geval niet gekozen voor een oplaadbare batterij en zal je dus geregeld eens een nieuwe AA-batterij in de muis moeten stoppen. Hoe lang deze meegaat, heb je grotendeels zelf in de hand. Game je veel, dan zal je ongetwijfeld de prestatiemodus willen gebruiken waarin de batterij zo’n 250 uur mee gaat (ongeveer één maand). Doe je eerder kantoorwerk met de muis, dan zal het je waarschijnlijk niet storen dat de reactietijd van 1ms naar 8ms gaat en kan je de duurzaamheidsmodus inschakelen in de G Hub-software. Op die manier kan je tot 9 maanden lang met één batterij te doen. Waar we in onze review van de Logitech G604 nog vonden dat deze een interne batterij verdiende voor zijn prijs, vinden we het in dit geval prima dat er voor een AA-batterij werd gekozen om de prijs te drukken. 

Ontwerp en gebruiksgemak

Op het vlak van prestaties hebben we dus alvast niet te klagen over de Logitech G305, maar hoe ligt deze muis van minder dan 100 gram in de hand? Zeer goed, al merkten we wel op dat hij door zijn compactere vorm wat aan ondersteuning moet inboeten, vergeleken met bijvoorbeeld de G703. Als je grote handen hebt zal je merken dat de muis je palm minder goed vult, waardoor deze laatste voor meer weerstand zorgt door het grotere contactoppervlak met de muismat. Dit maakt dat ik persoonlijk de G305 niet zou kopen om de hele dag door met te gamen, maar het maakt van de muis op hetzelfde moment wel de ideale reisgezel voor wat gamen on the go. Ik ben er dan ook honderd procent zeker van dat hij de G703 zal vervangen op mijn volgende trip. Het feit dat de Lightspeed-dongle in de muis kan opgeborgen worden, is nog een extra voordeel. 

Logitech G305 review muis
De Logitech G305 in het wit + dongle.

De knoppen aan de zijkant zijn wat kleiner, maar makkelijk bruikbaar en er zit minder speling op dan bij sommige grotere muizen. Het scrollwiel draait vlot en is minder luid dan dat van de Logitech G604 en daarmee niet storend. De dpi-sensor bovenaan is voorzien van een LED-lampje om de sensitiviteit aan te duiden, wat wel praktisch is wanneer je wisselt tussen gevoeligheidsinstellingen die dicht bij elkaar liggen. Aangekomen bij de linker- en rechtermuisknop, moeten we toegeven dat deze luider zijn dan gehoopt. Er is ook meer weerstand dan bij de premium modellen uit de Logitech G line-up, die een aangename zachte klik hebben. Wanneer we onszelf er echter aan herinneren dat het hier gaat om een gaming muis van slechts 59,99 euro, dan is dit zeker binnen verwachtingen. 

Wat de G HUb-software betreft kan je ook bij deze muis alle knoppen een nieuwe functie of macro toewijzen en het aanpassen van de dpi-snelheden is kinderspel. 

Logitech G305: Eindoordeel

Voor slechts 60 euro levert Logitech een prima draadloze gaming muis af en dat dankzij de Color Collection in meer kleuren dan ooit tevoren. Heb je grote handen dan heeft Logitech muizen die wat aangenamer in de hand liggen, maar is dat niet het geval of ben je op zoek naar een kwalitatieve muis die je mee op pad kan nemen, dan zit je goed bij de G305. 

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Logitech G-Series Color Collection laat gamers hun eigen stijl uitdrukken

Wil jij je gaming set-up ook verder personaliseren? Het kan met de nieuwe Logitech G-Series Color Collection die in september verschijnt.

Logitech G560 review: Beste geluid én meer voor gamers

Met de Logitech G560 til je je game-ervaring naar een nieuw niveau dankzij de geweldige geluidskwaliteit en RGB-verlichting van deze 2.1 speakerset.

Logitech G915 Lightspeed review: Het beste van het beste

De zoektocht naar het perfecte gaming toetsenbord komt tot een einde met de Logitech G915. Dit toetsenbord maakt al je dromen waar.

Logitech G502 Lightspeed review: Een draadloos icoon

De iconische Logitech G502 verliest zijn draad, maar hoeft daarom niet aan populariteit in te boeten, maar is Lightspeed de meerprijs waard?

Logitech G703 Lightspeed review: Gamen met de snelheid van het licht

Zit de draad van je muis steeds in de weg tijdens het gamen? Dan is de Logitech G703 Lightspeed draadloze muis met HERO 16K-sensor de oplossing.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here