Reviews

OnePlus Nord CE 5G review: Essentieel

OnePlus Nord CE 5G review
Voordelen
Sterke prijs
Hoofdtelefoonaansluiting
Fast & smooth 90Hz-scherm
Premium ontwerp
Nadelen
Geen volumeslider
Slechts twee Android-updates
Aanbevolen prijs: €299
Waar te koop?
Totaalscore 8
De OnePlus Nord CE 5G is de perfecte smartphone voor de budgetbewuste consument die toch geen handige functies wil missen.

Vorige week stelde OnePlus ons vroeger dan verwacht de nieuwe OnePlus Nord CE (Core Edition) voor. De smartphone producent lanceert daarmee een toestel dat enkel de meest essentiële functies bevat en bijgevolg zeer budgetvriendelijk is.

De originele OnePlus Nord dateert van vorige zomer en was op zowat alle vlakken de perfecte Android-smartphone in het middensegment. Voor zijn prijs van 399 euro kreeg je op veel vlakken het beste dat OnePlus te bieden had, iets dat Apple ook al wist te realiseren met de iPhone SE. Later in het jaar werd de line-up uitgebreid met de OnePlus Nord N10 en N100. Met de Nord N10 stelde OnePlus ons voor het eerst in lange tijd teleur, omdat er teveel functionaliteit ontbrak en de Nord altijd de betere keuze was voor slechts 50 euro meer. 

Dat brengt ons bij de OnePlus Nord CE. Met zijn prijs van 300 euro is het een enorm betaalbare 5G smartphone die een zo breed mogelijk publiek moet aanspreken en enkel de essentie van OnePlus behoudt. Of ‘A little more than you’d expect’ zoals de slogan gaat. Na een weekje testen waren onze ervaringen alvast positief.

Little More

Knapper dan de OnePlus 9 Pro?

De mix van blauw en zwart die OnePlus als merkkleuren voor de Nord line-up gebruikt wisten ons vorig jaar al te overtuigen. We zijn dan ook blij dat de Nord CE verkrijgbaar is in Blue Void, Charcoal Ink en Silver Ray. Het gaat om een matte finish die de telefoon een premium uitstraling geeft, een die we zelfs verkiezen boven de glossy achterkant van onze Morning Mist OnePlus 9 Pro. Vingerafdrukken zijn daardoor ook een pak minder zichtbaar, wat een extra bonus is. 

De OnePlus Nord CE komt met een clear case, iets dat bij de N10 niet het geval was. Bonuspunten voor het voorzien van een klepje om de usb-c poort onderaan af te sluiten, zodat deze het na enkele jaren niet begeeft door een overvloed aan stofjes en andere rommel. Volgens OnePlus doet de doelgroep voor dit type smartphones immers veel langer met hun toestel dan de gemiddelde high-end consument. Heb je liever iets kleurrijks, dan heeft OnePlus vier zomerse bumper cases beschikbaar in Creme, Purple, Blue en Black. 

Kijken we naar de rest van de telefoon dan vallen er enkele zaken op. Zo vinden we onderaan een hoofdtelefoonaansluiting terug. Voor ons hoeft dit al lang niet meer, maar de vraag bestaat nog steeds, dat zagen we dit jaar ook al bij Sony Xperia en de ASUS Zenfone. Afwezig is de alert slider, persoonlijk een van mijn favoriete onderdelen van een OnePlus-telefoon. Hiervoor is OnePlus gaan kijken bij de N10 die er ook geen had. Jammer, want de Nord had deze wel. Wat dan wel weer positief is, is dat de vingerafdrukscanner onder het scherm zit, in plaats van achteraan zoals bij de N10, waar hij bijna onbruikbaar was. 

De OnePlus Nord CE is niet te onderscheiden van andere OnePlus-vlaggenschepen.

Met zijn afmetingen van 159,2 mm x 73,5 mm x 7,9 mm en gewicht van slechts 170 gram is de OnePlus Nord CE ook opvallend lichter en dunner dan de 9 of 9 Pro. Het gaat zelfs om het dunste toestel sinds de OnePlus 6T! 

Specificaties OnePlus Nord CE

  • Display: 6,43 inch Fluid AMOLED
  • Resolutie: 2400 x 1080 pixels 410ppi
  • Beeldverhouding: 20:9
  • Verversingssnelheid: 90Hz
  • CPU: Qualcomm Snapdragon 750G 5G mobile platform
  • GPU: Adreno 619
  • RAM: 6GB/8GB/12GB LPDDR4X
  • Opslag 128GB/256GB UFS2.1
  • Batterij: 4.500 mAh (niet verwijderbaar)
  • 3 camera’s achteraan (main, ultragroothoek (119 graden), monochroom)
  • 1 camera vooraan
  • Video: maximaal 4K 30FPS
  • Warp Charge 30T Plus snelladen (5V/6A)
  • Afmetingen: 159,2 mm x 73,5 mm x 7,9 mm
  • Gewicht: 170 g
  • 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting
  • OxygenOS gebaseerd op Android 11
  • Dual SIM

90Hz display behouden

Net zoals de andere toestellen in de Nord line-up behoudt de OnePlus Nord CE zijn 90Hz display, genoeg voor een fast and smooth scrollervaring in combinatie met het 6,43 inch Fluid AMOLED-display. Het is niet de 120Hz die we ondertussen gewend zijn, maar op dit prijspunt klagen we daar absoluut niet over. 90Hz is bovendien voldoende om je Netflix of YouTube ervaring te verbeteren, zeker als je nog een 60Hz telefoon hebt. 

90Hz is ook voldoende voor de meeste games, al zal je bij veeleisende titels al snel tegen de limieten van de Snapdragon 750G SoC aanlopen. Games zoals Hearthstone zijn prima speelbaar en ook League of Legends: Wild Rift ging prima, maar PUBG is minder aantrekkelijk in HD graphics. Vervelend was wel de enkele speaker rechts onderaan de telefoon, die al snel bedekt raakt met een vinger in de horizontale modus. 

Bewijs dat zelfs slechte spelers kunnen winnen met de OnePlus Nord CE 5G.

De Snapdragon 750G staat goed zijn mannetje in zowat alle situaties en in Geekbench scoort de nieuwe chipset 11 procent beter dan de vorige. De 12GB RAM van ons testtoestel helpt daar zeker bij, maar de OnePlus Nord CE is ook beschikbaar in 6 en 8GB, wat voor de meeste gebruikers waarschijnlijk voldoende zal zijn. 

Camera’s

Op cameravlak is er aardig wat veranderd ten opzichte van de originele Nord. Verdwenen is de tweede selfiecamera aan de voorkant, die hoewel handig natuurlijk niet essentieel was. De 16MP Sony IMX471 maakt dus al je zelfportretten. Aan de achterkant is de macrocamera afgevallen, wat we ook niet enorm jammer vinden. We blijven dus achter met het meest belangrijke: Een 64MP hoofdcamera met f/1.79 diafragma en een 119 graden ultra-wide exemplaar van 8MP. Het zijn veruit onze meest gebruikte camera’s op elke telefoon en dus de correcte keuze van OnePlus. De monochrome cameralens van 2MP maakt het trio compleet.

Geen Hasselblad samenwerking deze keer, al hadden we dat ook niet meteen verwacht. Desondanks is de kleurweergave prima en zijn de foto’s voldoende scherp. De kleurverzadiging lijkt zelfs minder extreem dan wat we ons herinneren van oudere OnePlus-modellen. Via de foto-app heb je dan weer toegang tot Nightscape mode voor betere foto’s bij weinig licht en andere klassiekers zoals de portret- en panorama modus. 

Batterijduur OnePlus Nord CE 5G

De batterij van de Nord CE is met zijn 4.500mAh aanzienlijk groter dan de 4.115 van de eerste Nord. Het viel al snel op hoeveel langer de batterij meegaat in vergelijking met onze daily-driver, de OnePlus 9 Pro. Twee dagen bij normaal gebruik is in het verleden steeds mijn maatstaf geweest voor een OnePlus smartphone en de 9 Pro komt meestal niet in de buurt met zijn 120Hz QHD+ display. De Nord CE heeft echter geen probleem. Zo maakten we onze testfoto’s, speelden we een match PUBG en LoL: Wild Rift en scrolden we nog wat door sociale media om na twee uur 72% batterij over te hebben. Zeer aardig. 

Hoewel de batterij groter is, zal ze dankzij het verbeterde Warp Charge 30T Plus even snel opladen als bij de originele Nord. In een half uur heb je zo al snel 70 procent opgeladen. Om de levensduur van de batterij te verlengen kan je ook slim opladen, zodat je telefoon pas volledig opgeladen wordt net voor je alarm afgaat. 

OnePlus Nord Ce 5G

Wat nog meer?

5G is uiteraard ook aanwezig, al maken we ons daar in België nog steeds niet heel veel zorgen over. Het maakt de OnePlus Nord CE wel future-proof. Uiteraard draait het geheel ook weer op OxygenOS, wat nog steeds de beste Android-schil op de markt is. De Nord CE komt voorgeladen met versie 11 en OnePlus ondersteunt standaard twee jaar aan software-updates en drie jaar beveiligingsupdates. Drie en drie is natuurlijk beter en OnePlus hoopt dit in de toekomst ook aan te kunnen bieden. 

Eindoordeel OnePlus Nord CE 5G

Met de Nord CE 5G is OnePlus erin geslaagd een betaalbare telefoon af te leveren die inderdaad enkel de essentie bevat. Het ontwerp is zoals je zou verwachten van OnePlus en hoewel de volume slider ontbreekt zit de vingerafdrukscanner dit keer wel op de juiste plaats. Met een standaard en ultra-wide lens zijn de beste camera’s aanwezig. Ook de prestaties voldoen aan de verwachtingen en het 90Hz display is zoals altijd fast and smooth. Vanaf 299 euro krijg je dus heel wat. OnePlus zet de Nord line-up met succes verder.

De OnePlus Nord CE 5G is vanaf 21 juni 2021 te koop via de website van OnePlus, bij Fnac en ook andere online retailers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business