Elgato Facecam header
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Vaste focus dus altijd scherp
  • Prima beeldkwaliteit zonder compressie
  • Hoge aanpasbaarheid
  • Flexibel dankzij schroefdraad
  • Stream Deck integratie
CON
  • Geen pouch of case voor on-the-go
  • Geen slimme samenwerking met Elgato verlichting

Met de Facecam lanceert Elgato zijn eerste webcam voor gamers, streamers en content creators. De focus ligt alvast op de juiste zaken.

Update: Sinds het publiceren van onze review hebben wij al meermaals gemerkt dat de Facecam vastloopt tijdens het streamen of bij videomeetings. We hebben verschillende troubleshooting stappen gevolgd om dit probleem proberen op te lossen, maar tot nu toe zonder succes. Op dit punt kunnen we de Elgato Facecam dan ook niet aanraden, al zal het probleem ongetwijfeld systeemgebonden zijn.

Elgato kennen we ondertussen als aanbieder van allerhande hardware voor streamers en gamers. Van microfoons zoals de Elgato Wave tot het Stream Deck en Ring Light, je komt bij het merk geen producten tekort. Of toch wel? Want hoewel Elgato zaken zoals de Cam Link 4K aanbiedt, ontbrak een echte webcam tot nu toe in het aanbod. De Elgato Facecam brengt daar verandering in. 

De Elgato Facecam heeft enkele unieke eigenschappen die de concurrentie niet heeft. Zelf gebruiken we al een tijdje de Logitech Brio en hoewel deze 4K beelden produceert en zich meer op de zakelijke gebruiker richt, hebben ze beide heel wat functionaliteit aan boord. Ook hun prijs is vergelijkbaar, met de Facecam aan 199,99 euro en de Brio sinds de introductie tot dat niveau gedaald. Wie dus op zoek is naar een professionele webcam zal al snel bij deze twee uitkomen. Als gamer, livestreamer of content creator zal je voorkeur echter snel naar de Facecam uitgaan en daar zijn enkele redenen voor.

Vaste focus

Wat de Facecam zo bijzonder maakt, is de f/2.4 prime lens uit glas die gecombineerd wordt met een vaste focus. Dit betekent dat je altijd scherp zal zijn en de webcam niet continu op zoek gaat naar een focuspunt. Je kan dus makkelijk iets tonen voor de webcam of even achteruit leunen zonder dat hij zich eerst even scherp moet stellen. Je bent met andere woorden vrijer in je beweging. 

Elgato Facecam vaste focus
De Elgato Facecam is overal even scherp.

Elgato heeft gekozen voor een Sony Starvis CMOS sensor die geoptimaliseerd is voor gebruik binnenhuis. Deze sensor zal de beelden opvangen, waarna deze zonder compressie worden doorgezonden (via USB 3.0), iets dat bij andere webcams niet gebeurt. Het resultaat is een helder en scherp beeld in True Full HD aan 1080p resolutie. Geen 4K zoals de Brio, maar dat geeft in dit geval niet, want de kwaliteit ligt naar onze mening hoger. 

Elgato Camera Hub software

Waar de meeste webcams plug-&-play zijn, is de Facecam volledig naar wens in te stellen. De instellingen van de Facecam zijn zelfs de meest uitgebreide die we al gezien hebben en doen die van de Brio enorm beperkt lijken. Het aanpassen van de helderheid, het contrast, de witbalans en het zoomniveau zijn zowat standaard, maar de Facecam laat ons ook de scherpte aanpassen (standaard +2, wat de Facecam zijn unieke look geeft). 

Elgato Facecam camera hub applicatie

Je kan ook kiezen tussen gecentreerde en gemiddelde blootstelling, wat ervoor zorgt dat je minder snel over- of onderbelicht zal zijn. Speel je bijvoorbeeld in een donkere kamer met enkel je gezicht verlicht, dan zal center metering een betere keuze zijn dan average. Ervaren gebruikers kunnen zelf volledig manueel gaan en zelf de ISO-waarden en sluitertijd instellen, zoals je dat zou doen bij een digitale camera. Ideaal voor omgevingen die amper veranderen. 

Heb je de perfecte instellingen gevonden, dan kan je deze opslaan in het flashgeheugen van je camera. Dit bespaart je tijd als je toch eens van computer wisselt en het is dan ook een welkome toevoeging. 

Elgato zou natuurlijk Elgato niet zijn als de Facecam niet volledig geïntegreerd kon worden met het Stream Deck, voor nog eenvoudigere bediening. Zo kan je makkelijk instellingen naar keuze activeren voor specifieke scenario’s. Graag hadden we Elgato nog een stapje verder zien gaan door hun verschillende lampen en de Facecam met elkaar te laten communiceren zodat veranderende lichtomstandigheden automatisch gemitigeerd worden, maar dat is mogelijk iets voor in de toekomst. 

Ontwerp

Ook van het ontwerp van de Facecam zijn we zeer tevreden. Geen lange rechthoek deze keer, maar eerder een vierkant. Dit lijkt het zwaartepunt wat meer centraal te leggen, waardoor de webcam minder snel verplaatst wordt door het gewicht van de usb-kabel, zoals dat bij de Brio een probleem is. 

Dankzij de ¼-inch schroefdraad kan je de Elgato Facecam bovendien ook op allerhande soorten statieven monteren zodat hij prima past in jouw setup. Wij vonden het enorm handig om de webcam op het balhoofd van onze Ring Light te monteren, een combinatie die ervoor zorgde dat we de ISO laag konden houden voor minder ruis. De voet voor positionering op je monitor is dan weer dun genoeg zodat hij zelfs op schermen met smalle bezels past (opnieuw een probleem bij de Brio).

Een handige cover wordt ook meegeleverd zodat je altijd zeker bent dat er niemand meekijkt, al geeft het blauwe LED-lampje hier ook een duidelijke indicatie van. Een pouch om de Facecam in op te bergen hadden we voor deze prijs wel nog graag gezien. Veel streamers zullen immers als eens graag mobiel zijn. 

Eindoordeel Elgato Facecam

Met de Facecam heeft Elgato eindelijk een webcam in het assortiment en het is meteen een kwalitatief product dat allerhande content creators met plezier zullen gebruiken. De vaste focus zorgt voor vrijheid tijdens het vergaderen of streamen en datzelfde geldt voor de veelvoud aan instellingen die via de Camera Hub app makkelijk te regelen zijn. De beeldkwaliteit is bovendien prima door het ontbreken van compressie en de extra scherpte van het standaard profiel zorgt voor een unieke look. 


Gerelateerde artikelen

Review Elgato Wave:3 – De kat wint van de Yeti

Elgato heeft in de afgelopen jaren naam en faam opgebouwd als hét merk voor content creators in de gaming wereld. Livestreamers en YouTubers grijpen dan ook maar al te graag naar het merk, waarbij vooral het hechte ecosysteem gewaardeerd wordt. Met de introductie van hun eigen microfoon, maakt Elgato dat ecosysteem nog een stuk onweerstaanbaarder.

Elgato Light Strip review: Geef kleur aan je bureau

Met de Elgato Light Strip geef je extra kleur aan je gaming setup of zorg je voor extra sfeer tijdens het thuiswerken. De led-strip heeft geen ondersteuning voor Google Assistant, maar is makkelijk te bedienen via je computer, smartphone en het Elgato Stream Deck.

Elgato Stream Deck review: Tijdwinst voor iedereen

Het Elgato Stream Deck bewijst dat fysieke knoppen nog altijd handiger zijn dan snelkoppelingen en macro's. Je productiviteit zal je dankbaar zijn.

Elgato Ring Light review: Het licht gezien

Het Elgato Ring Light zorgt ervoor dat je belichting steeds op punt staat en doet dat in de vorm van een hoogwaardig product.
Sven schrijft graag over smartphones, e-bikes, gaming en alles wat met computers te maken heeft. Daarnaast schrijft hij dagelijks over fotografie en combineert hij die hobby met reizen.