OPPO A94 5G
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Knap, minimalistisch design
  • Uitstekende vingerafdrukscanner in display
  • Mooi AMOLED-scherm
  • Best snel dankzij 8GB RAM
CON
  • Batterijduur valt tegen
  • Lagere beeldverversing dan zijn goedkopere reeksgenoten
  • Niet alle cameralenzen brengen meerwaarde

OPPO laat zich steeds meer opmerken in het budget- en middensegment. We namen de OPPO A94 5G, het topmodel in de A-serie, onder de loepen.

De Chinese fabrikant is met recht en reden steeds nadrukkelijker aanwezig in het smartphonelandschap. Wie op zoek is naar een betaalbare 5G-smartphone lonkt dus logischerwijze naar de A-reeks van OPPO. De A94 5G lanceerde samen met zijn goedkopere broertjes, de A54 5G en A74 5G. Die laatste bespraken we onlangs al uitvoerig in onze review.

Beproefd design

De Oppo A94 5G doet designgewijs geen gekke dingen en wijkt in dat opzicht niet veel af van de doorsnee Android-telefoon. En dat is geen punt van kritiek. Het beproefde design werkt. De OPPO A94 is maar 7,8 mm dik (160,1 mm hoog en 73,4 mm breed). Met zijn 173 gram zal hij niet zwaar aanvoelen in je broekzak. We konden de glimmende Cosmo-blauwe uitvoering erg smaken. De behuizing blijkt alleen erg gevoelig voor vingerafdrukken. Bij de Fluid Black-versie van het toestel valt dat des te meer op. De volume- en powerknoppen zijn goed gepositioneerd, waardoor het toestel best aangenaam in je hand ligt. De rand van het camera-eiland is duidelijk voelbaar, maar steekt amper 1,5 mm uit tegenover het chassis. De A94 5G kreeg geen officiële IP-rating, dus vermoeden we slechts spatwaterbestendigheid. De telefoon heeft een USB-C-poort en beschikt nog steeds over een 3,5 mm-aansluiting voor hoofdtelefoons. Handig voor wie nog graag bekabeld naar muziek luistert dus. Misschien wel het meest opvallend is de vingerafdrukscanner die onder het display zit. Die werkt uitstekend en is wat ons betreft de handigste manier om de telefoon te activeren.

Prachtige, tragere display

De OPPO A 94 5G heeft met zijn schermdiagonaal van 6,43 inch gek genoeg een kleiner scherm dan dat van de A54 en A74. Het verschil bedraagt maar 0,07 inch, dus echt merken zal je het niet. Bij de A94 krijg je een mooi AMOLED-scherm, tegenover de eenvoudiger LCD’s van de A54 en A74. Het addertje onder het gras is de beeldverversing. Die bedraagt bij de A94 maar 60Hz, terwijl de goedkopere modellen een snellere display van 90Hz kregen. Daarin zit dus de afweging die je moet maken: wil je vloeiender ogende bewegende beelden, of de meer levendige kleuren en het betere contrast van het AMOLED-paneel in de A94? De resolutie van 1080 x 2400 is degelijk en vrij standaard voor vergelijkbare toestellen. De helderheid is met 800 nits best groot en dat doet het AMOLED-display nog beter uit de verf komen.

Snelle budgettelefoon

Qua chipset onderscheidt de A94 zich niet echt van de twee andere toestellen in de reeks. Hoewel hij de MediaTek Dimensity 800U aan boord heeft, loopt die qua prestaties wel min of meer gelijk met de Snapdragon 480 van de A54 en A74. 8GB aan RAM is best veel voor een toestel in deze prijsklasse en dat compenseert de tragere beeldverversing voor een stuk. Tussen apps schakelen gaat bijzonder vlot en bij de meest populaire apps konden we hem op geen hapering betrappen. Je kan je zelfs wagen aan een potje Call of Duty: Mobile of PUBG Mobile. De OPPO A94 5G voelt een stukje sneller dan zijn rivalen. Van de 5G-chip kan je in België nog niet optimaal profiteren, omdat de snellere netwerktechnologie nog te beperkt beschikbaar is.

Overbodige extra lenzen

De OPPO A94 5G heeft vier camera’s op de achterzijde. Het eiland is identiek aan dat van de A54 en A74. De 12MP-hoofdcamera valt terug op de gebruikelijke vier-in-één-pixeltechniek voor een resolutie van 48MP. De breedhoeklens maakt foto’s van 8MP groot, terwijl de macro- en dieptecamera’s een resolutie van 2MP ondersteunen. De selfiecamera, tot slot, is 16MP groot. In goed verlichte omgevingen deed de hoofdcamera het uitstekend, met scherpe en heldere beelden. We zijn niet de grootste fan van toegevoegde 2MP-camera’s, omdat ze vaak niet beter presteren dan de primaire lens. Dat geldt bij de A94 ook voor de macrolens. Beelden zagen er van dichtbij vaak beter uit met de hoofdcamera en de dieptesensor kon niet altijd even goed overweg met focus. De meerwaarde van zulke 2MP-lenzen is dan eerder klein. Selfies zagen er dan weer meer dan degelijk uit: scherp en kleurrijk. Bij portretfoto’s werd niet altijd alles in de achtergrond onscherp gemaakt, maar echt storen deed dat niet. Wie graag videobeelden maakt, zal graag horen dat de A94 4K ondersteunt, maar dan enkel aan 30 fps.

Geen tierlantijntjes

De OPPO A94 5G draait op Android 11, met daarover zijn ColorOS als launcher. Die voegt vooral zachtere kleuren toe en een meer samenhangend design. OPPO heeft alle overbodige tierlantijntjes weggelaten en dat vinden we top. Waar andere budgettoestellen vaak een 5.000mAh-batterij krijgen, houdt de OPPO het iets te zuinig met zijn exemplaar van 4.310mAh. We stelden vast dat een lange werkdag zonder oplaadbeurt net wel of net niet haalbaar is. Bij langer en intensiever gebruik, nam het laadpercentage ook verrassend snel een flinke duik. De A94 ondersteunt geen draadloos laden. Aan de USB-kabel kan hij met een vermogen van 30W de batterij in een uur tijd volledig opladen. Dat is niet geweldig, maar ook niet dramatisch slecht.

Conclusie

Andere merken hebben het ook wel eens aan de hand: met de goedkopere A54 5G en A74 5G doet OPPO zichzelf nog wat meer concurrentie aan. Los daarvan levert dit toestel nog altijd veel waar voor z’n geld. Of je hem alsnog boven zijn broertjes verkiest, hangt af van je keuze voor een mooier AMOLED-scherm of hogere beeldverversing. Het grootste minpunt vinden we dan weer de net te kleine batterij. Als dat je angstzweet bezorgt, ga je best voor een andere telefoon.

  • In onze recente koopgids vind je alvast 6 uitstekende goedkope smartphones.