EPOS H3 Hybrid
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Kan overweg met twee audiokanalen
  • Voor PC én consoles
  • Hoogwaardige audiokwaliteit
  • Microfoon is verwijderbaar
CON
  • Niet helemaal draadloos
  • Best prijzig

De EPOS H3 Hybrid gaming headset laat je toe tegelijkertijd naar een computer of console en smartphone te luisteren. Handig voor externe communicatie of muziek.

Advertentie

Dat EPOS hoogwaardige gaming headsets en andere audio-oplossingen maakt moeten we je ondertussen niet meer vertellen. Het voorbije jaar zagen we immers al de GSP 670 verschijnen, een headset met uitstekende audio prestaties. Met de GTW 270 draadloze oortjes toonde EPOS dan weer aan dat ook weet hoe het gamers van meerwaarde kan voorzien, in de vorm van een low-latency dongle. Met de H3 Hybrid combineert EPOS opnieuw audiokwaliteit en unieke functionaliteit en deze keer kunnen gamers zowel een bedraad als Bluetooth-signaal tegelijkertijd gebruiken

EPOS H3 Hybrid

Ontwerp 

Voor we daar dieper op ingaan, loont het om alvast even naar het ontwerp van de H3 Hybrid te kijken, want deze heeft enkele kleine tweaks gekregen ten opzichte van de gewone H3 die eerder dit jaar gelanceerd werd. De grootste aanpassing is ongetwijfeld de aanwezigheid van een afneembare boom-arm microfoon. Deze is voorzien van een magneet waardoor hij snel losgekoppeld kan worden, terwijl een klein rond plaatje het gat opvult. Dit is logisch, want door de Bluetooth-ondersteuning wil je de H3 Hybrid natuurlijk ook gewoon als hoofdtelefoon kunnen gebruiken. 

Of we met de H3 Hybrid ook buiten willen komen is natuurlijk een andere vraag. De headset ziet er zeker goed uit, maar de unieke stijl van EPOS blijft hij toch wat meer gaming gericht (noem het licht futuristisch?) en komt vaak wat groter over dan de meer elegante hoofdtelefoons voor muziek, zoals de Sony WH-1000XM4. Dit is wel vaker het geval bij gaming headsets en we wachten geduldig op de ultieme headset die stijlvol en functioneel is in beide situaties. 

EPOS H3 Hybrid

Verder zitten de oorschelpen prima en bedekken ze je oren volledig, waardoor er meteen ook passieve noise cancellation aanwezig is. De rest van de headset bestaat uit hoogwaardig plastic dat zeker tegen een stootje kan, terwijl de schuifregelaar uit metaal bestaat en een aangename klik maakt als je deze verzet. Bonuspunten voor de cijferindicatie, waardoor je altijd weet in welke positie de headset staat. De hoofdband zit comfortabel en was ook bij langere sessies aangenaam om op je hoofd te hebben. Omdat de oorschelpen in een lichte hoek staan, zit de band wel meer naar voren dan we gewoon zijn, waardoor we soms de impuls hadden om hem aan te gaan passen, maar dit went snel.

Naast de aan/uit en bluetooth-knop, die ook dienst doet om van preset te wisselen, is er ook nog een draaiknop aanwezig om het volume te regelen. Deze maakt wel hele grote sprongen in volume (van 100 naar 88 op Windows 10 bijvoorbeeld), maar EPOS liet ons voor het testen al weten dat dit het geval was en hier nog aan gewerkt wordt. Er zal binnenkort dan ook een update worden aangeboden via de EPOS Gaming Suite app. De software geeft je verder nog de mogelijkheid om zelf presets in te stellen en geeft je controle over zaken zoals gain, surround sound, noise gate en sidetone, waarmee je jezelf hoort en dus je audio kan monitoren. 

Update: Versie 1.2.16 is vanaf 17 september beschikbaar en lost bovenstaand probleem op gedeeltelijk op door de stappen van 12 naar 6 te verminderen. 

De EPOS Gaming Suite software.

Dubbele audiokanalen, dubbele microfoon

Het was even zoeken toen we de headset voor het eerst gebruikten en dat komt door de verschillende mogelijkheden. Allereerst kan je de headset aansluiten op PC via usb-c. Dit geeft je de best mogelijke audio-ervaring en laat je hem meteen ook opladen. Opladen bij een bekabelde headset klinkt misschien vreemd, maar er is nu eenmaal een interne batterij nodig voor de Bluetooth-ondersteuning. Gebruik je die, dan werkt de H3 Hybrid net als elke andere draadloze hoofdtelefoon: even de bluetooth-knop ingedrukt houden en je kan hem koppelen. Tot slot krijg je ook nog een consolekabel meegeleverd, waarmee je de H3 Hybrid op je controller kan aansluiten voor een bedrade ervaring met de nodige bewegingsvrijheid.

EPOS H3 Hybrid

Het wordt echter interessant wanneer je de verschillende zaken combineert. Zo gingen wij aan de slag met Diablo 2: Resurrected op de PlayStation 5. Op PC is dit een prima spel om te spelen met wat muziek op de achtergrond. Om dit op console te bekomen, verbonden we de H3 Hybrid met onze smartphone en speelden we onze favoriete playlist af. Beide audiokanalen werden vervolgens samengevoegd tot één samenhangende luisterervaring die veel beter klinkt dan wanneer je zou kiezen om muziek te spelen via je smartphonespeakers. Wil je nog meer mogelijkheden, dan kan je Discord openen op je telefoon en één van de twee microfoons van de H3 Hybrid gebruiken om te chatten met je teamgenoten, bijvoorbeeld in cross-play games zoals Call of Duty. 

Audiokwaliteit

Welke oplossing je ook gebruikt, de audio van de H3 Hybrid klinkt uitstekend. In games zoals Call of Duty: Vanguard pikten we bijvoorbeeld makkelijk geluidseffecten op die ons een voordeel konden geven, terwijl in Lost in Random de speciale sfeer van het spel enorm goed werd overgebracht. Muziek in alle vormen klonk ook prima tijdens onze werkdag, met voldoende bas zonder daarin te overdrijven. Het helpt natuurlijk ook dat je zelf je eigen preset kan samenstellen, al zijn deze helaas niet beschikbaar via Bluetooth.

EPOS H3 Hybrid

Beide microfoons produceren dan weer een helder geluid dat zowel door collega’s als andere gamers positief werd beoordeeld. Je kan de EPOS H3 Hybrid dus ook prima in een zakelijke context gebruiken en de verbinding met je smartphone gebruiken om telefoontjes te plegen. Komt er een telefoon binnen, dan kan je de usb-c-kabel even losmaken en rondlopen tijdens het bellen. 

Eindoordeel EPOS H3 Hybrid

De enige vraag die we ons stelden bij de EPOS H3 Hybrid is waarom deze niet volledig draadloos te gebruiken is. We merkten immers dat we al eens vaker gewoon van de Bluetooth-verbinding op onze computer gebruik maakten na een gaming sessie op console, omdat we zo geen kabel moesten aansluiten en dus meer bewegingsvrijheid hadden. Je mist dan de extra functies van de EPOS Gaming Suite, maar bij dagdagelijkse taken is dat verschil amper merkbaar. 

Het antwoord op deze vraag is natuurlijk de H3 Hybrid Pro die binnenkort zal verschijnen. Er is al geweten dat deze inzet op draadloze lag-vrije technologie en een lange batterijduur zal hebben. Een prijszetting is nog niet bekend en dat is toch wel belangrijke informatie. Met zijn 179 euro is de EPOS H3 Hybrid immers aan de duurdere kant voor een (deels) bedrade headset en een goed geprijsde H3 Hybrid Pro wordt dan wel heel interessant. Wie echter niet kan wachten en zich niet vaak verplaatst tijdens het gamen, haalt met de H3 Hybrid hoe dan ook een prima headset in huis, met hoogwaardige audio en unieke functionaliteit die vaker van pas komt dan je denkt. 


Gerelateerde artikelen

EPOS Sennheiser GSP 670 review: Premium geluidskwaliteit voor gamers

De EPOS Sennheiser GSP 670 levert een fantastische geluidservaring voor elke gamer in het bezit van een PlayStation 4 of PC.

EPOS GTW 270 Hybrid review: Unieke draadloze oortjes voor gamers

De EPOS GTW 270 Hybrid oortjes richten zich specifiek op gamers die thuis of onderweg draadloos willen gamen zonder last te hebben van vertraging.
Sven schrijft graag over smartphones, e-bikes, gaming en alles wat met computers te maken heeft. Daarnaast schrijft hij dagelijks over fotografie en combineert hij die hobby met reizen.